Кремиковци" не е фалирал, не го пращайте където не му е мястото", заяви Изпълнителният директор на "Кремиковци" Александър Томов в сутрешния блок на Би Ти Ви.
Комбинатът има повече фондове, отколкото дългове", допълни той.

Припомняме, през последните дни се появиха информации, че Томов е отстранен от длъжност, от пресцентъра на комбината заявиха обаче, че такава заповед при тях няма, като нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

Кремиковци е на световния пазар. Митал е собственик, но зависи от инвеститорите, които са сложили пари там и в другите му предприятия, коментира още Томов.

Това предприятие или е конкурентоспособно, или загива. Ако ние не инвестираме сега през тази година, при тези чудесни цени на метала, ние ще изпуснем последния влак 
                    Ал. Томов

Няма как в момента „Кремиковци" да спре и аз това го обяснявам на Бойко Борисов много пъти.
Световните инвеститори са заинтересовани от предприятието, категоричен беше Александър Томов.

По повод обвиненията за кражби в завода, Томов се обърна към Председателя на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев с думите: „Аз не съм човек, който пипа, никога!"

„Прословутият заем е публична информация, дадена на това правителство и на мен и всички могат да видят къде са отишли тези пари", заяви още Александър Томов.

Според него е възможно парите да са изнасяни от Митал, защото той е направил инвестиции в други страни, купувайки предприятия.
Но глобалният собственик е в абсолютното си право да изнася парите", категоричен бе Томов.

Държавата беше оставила Кремиковци с милиард и 100 млн. лв. дългове. Митал изтегли от облигационния дълг и го плати. Върна огромни суми на държавата. Спечели доверието на световните инвеститори", коментира ощ Александър Томов.

По думите му обаче Митал е видял, че предприятието не е икономически приоритет - „Кремиковци" не беше икономически приоритет, а през 2007 г. не беше приоритет и на Митал", заяви той.

По думите му „Кремиковци има нужда от промяна".

„Това предприятие или е конкурентоспособно, или загива. Ако ние не инвестираме сега през тази година, при тези чудесни цени на метала, ние ще изпуснем последния влак", предупреди изпълнителният директор на комбината.

„Не ме интересува кой ще е собственик. Ако нещата тръгнат, ние нямаме възражения кой е собственик", зави от своя страна Константин Тренчев.
„Всяка страна нещо говори, а нашите хора плащат сметката. Всички ни плашат: Ще затваряме, оправяйте се и т.н. Искаме да имаме надежда.", категоричен беше Тренчев.

Александър Томов припомни, че през 2006 г. заплатите в комбината са увеличени с 19%, а през 2007 - с 28%.

Той обясни тазгодишното забавяне на заплатите с тежката зима и големия взрив в един от цеховете, заради който се е наложило предприятието да работи с намалена мощност.

Мен ми е мъчно за тези хора. Но едно е да оставиш хората без заплати 10 дена, но друго - да говориш, че някой краде", каза Томов.

Припомняме, на последните митинги на металурзите Томов бе освиркван от тях.

„Мениджмънта не реагира на време. Сегашната реакция е добра, но тя е закъсняла. Ако реагираха малко по-навреме можехме да пресечем тези неща", заяви по телефона председателят на федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков.