Над 1000 работници от комбината "Кремиковци" вече са се събрали за протест.

Те са издигнали плакати на български и английски с надписи: "Прамод Митал - вън", "Нов собственик - проспериращо "Кремиковци".

Развяват се национални и синдикални знамена. Над 30 са автобусите на металургичния комбинат, които са докарали работници от нощната смяна.

Протестиращите служители от "Кремиковци" АД пристигнаха пред сградата на Министерството на икономиката и енергетиката. Кордон от полиции е оградил от всички страни сградата на ведомството.

"Тук сме, за да кажем на правителството на България, че никой няма право да се шегува със съдбата на работниците от "Кремиковци", каза председателят на синдикалната федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков.

"Две години предупреждаваме, че новият собственик лъже", добави той. Собственикът на "Кремиковци" АД е заявил, че се водят преговори за купуване на комбината с двама инвеститори, а украинският инвеститор "Метинвест" се е оттеглил.

Това съобщи говорителят на "Кремиковци" Румен Занков. В момента в "Кремиковци" има няколко експерти на "Ю Ес стийл", добави той. Експертите са на средно ниво, уточни Занков.

Говорителят на дружеството участва в протест на служители на комбината пред храм-паметника "Св. Александър Невски" тази сутрин.

Ако днес или утре няма продажба, ще се премине към друг тип решение, което е законно и цивилизовано. Това пък заяви пред bTV изпълнителният директор на "Кремиковци" Александър Томов.

Томов не пожела да коментира подробности, но уточни, че става дума за "съвместни действия на мениджмънта и държавата". Ако няма едно, ще има друго, но това ще бъде цивилизовано решение.

Той посочи, че в мениджмънтът на комбината е подал колективна оставка, която символично подкрепа искането за промяна. Прекалено дълго се проточиха преговорите, това влияе отрицателно на комбината, финансирането е затруднено.

Ние като мениджмънт и ръководство искаме решението да бъде взето днес или утре, след утре нещата вече ще се обърнат и ще трябва да преминем към друг вариант.

Проблемът е, че преговорите се протакат и това удря по самия комбинат, обясни Томов. Той категорично отрече информацията в пресата, че Прамод Митал е заложил "Кремиковци", на практика не е негов собственик и не може да го продава.

Това са несериозни неща, няма такова нещо, Митал е собственик на 71% от дружеството, категоричен бе Александър Томов. "Кремиковци" е запазено и жизнено предприятие, каза още той.

Протестът днес ще завърши с митинг пред Министерски съвет.