Apple, най-скъпата публична компания в света, може да реагира  на поглъщането на Motorola Mobility от Google с не по-малко голяма сделка. Според анализатора Питър Мисек от Jeffries & Co., вероятността от ответен удар на Купертино е много висока.Предполага се, че Apple ще придобие патентното портфолио на някой от гигантите на мобилния пазар. Сред възможните цели на Стив Джобс са Nokia и Research in Motion (RIM), както и InterDigital. Името на последната се спрягаше и по-рано тази година от издания като Apple Insider, които са добре запознати с делата на „ябълката”.

В момента Apple води съдебни битки с много от своите конкуренти на мобилния пазар както в САЩ, така и в други страни. Компанията е страна в процеси, свързани с патентни нарушения, срещу HTC, Motorola, Samsung, Nokia и Kodak.

Apple има огромни по размер свободни средства - според отчетите на компанията, тя разполага със 76,2 млрд. долара, като с подобна сума може да придобие практически всяка ИТ компания.

По-рано тази седмица Google разтърси ИТ индустрията с поглъщане на Motorola Mobility в сделка на стойност 12,5 милиарда долара. Както призна самият CEO-на интернет компанията - Лари Пейдж, сделката е провокирана от желанието на Google да притежава интелектуалната собственост от 17 000 патента на Motorola, за да отбие атаките на Microsoft и Apple срещу платформата Android.

Веднага след обявяване на сделката, се появиха слухове, че Microsoft преговаря за поглъщане на Nokia за сумата от 27 милиарда долара. Според анализатори, сделката ще се състои до края на годината.