За седмо поредно тримесечие Lenovo Group бележи най-висок ръст сред петте водещи производители на РС пазара. Резултатите за първото тримесечие на фискалната 2011 година, приключило на 30 юни, отреждат на китайския ИТ гигант трето място в света по общ брой продадени компютри, става ясно от разпространено днес официално съобщение, което се позовава на данни от IDC.

В периода април-юни Lenovo отчита ръст от 23,1% в продажбите на РС на годишна база. В същото време средният ръст в РС индустрията е само 2,7% за периода. За девето поредно тримесечие Lenovo расте с по-бързи темпове от средните за индустрията, уточняват от компанията.

Приходите на Lenovo за отчетния период възлизат на рекордните 5,9 милиарда долара, бележейки ръст от 15% на годишна база. Оперативната печалба на производителя се е увеличила с 51% през тримесечието и достига 123 милиона долара. Към края на юни Lenovo е разполагала с кеш в размер на 3,6 милиарда долара.

„Нашите резултати показват, че поглъщането на IBM PC бизнеса от Lenovo се превърна в успех”, коментира председателят на борда на директорите Лиу Чуанжи.

През юни Lenovo обяви, че купува немската компания Medion AG, водещ доставчик на РС, мултимедйини продукти, мобилни комуникационни услуги и потребителска електроника в страната. Очаква се сделката да удвои пазарния дял на Lenovo в Германия и да превърне компанията във втория най-голям РС доставчик в Европа.

По-рано през тримесечието Lenovo финализира джойнт-венчъра с NEC Corporation, създавайки най-голямата РС компания в Япония.

Опитът и знанията от поглъщането на IBM PC ще бъдат приложени към съвместното предприятие с NEC и в придобиването на Medion, като резултатите ще станат видими още в следващите месеци, допълни Лиу Чуанжи.