Плевенската полиция задържа 40-годишен, снимал порнофилми и клипове с момчета, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Антимафиоти открили в жилището на Р.З. /40 г./ в Плевен 6 лаптопа, стационарен компютър и мобилен телефон със снимков и видео-материал с порнографско съдържание. В записите участвали непълнолетни момчета от Плевен.

При претърсване на апартамента са иззети още 4 флаш памети, 7 хард диска, видео камера и 253 оптични носители /CD И DVD/, също с порно-съдържание. Намерени са и незаконно притежавани 17 бойни патрона - 7, 65 кал.– „браунинг”. Разследването на служителите от „Борба с организираната престъпност” установило, че мъжът се запознавал в жертвите си по интернет.

Примамвани са непълнолетни момчета само от града. Р.З. се представял под различни имена, с различни професии и търсел запознанства. След малки почерпки, той установявал с непълнолетните сексуални контакти. Специалните видеосесии са правени в апартамента му, в личния му лек автомобил „Мерцедес”, както и на други места. От потърпевши участници в клиповете, са снети обяснения и са разпитани пред съдия.

Проверка изяснила, че срещу него има заявителски материал по чл. 216, ал.1 от НК за унищожаване, не е осъждан. Първоначално той е задържан за срок от 24 часа, като в последствие му е повдигнато обвинение за престъпления по чл. 158 а ал. І, 159 ал. ІV и 339 ал. І от НК. Приведен е в ареста на следствието в Плевен с мярка „задържане под стража за срок от 72 часа.

Предстоят технически експертизи на иззетата компютърна техника и изясняване дали е разпространявал създадените от него видеоматериали с порнографско съдържание. Документирането на престъпната дейност на плевенчанина продължава.

Специализираната полицейска акция е част от усилията на МВР – Плевен да противодейства на престъпността, свързана със създаването и разпространението на порносайтове, в които непълнолетни са примамвани като жертви и склонявани към секс с възрастни.