В събота около 21 часа Владимир Пелов е бил в Литаково, разказаха очевидци пред наш репортер. Няколко часа  преди това Пелов се изпълна на полицията след обира на златарското ателие в Ботевград, отвличайки 9-годишно дете и баща му. Той е срещнал на улицата жена  и я попитал къде живее Петко, който е пазач на слънчогледа в землището на селото. Жената му посочила къщата без да се усъмни, че това е издирваният престъпник. Владимир Пелов се познава с  Петко, тъй като и двамата работели като пазачи на нивите със слънчоглед, собственост на Тихомир Миков.  Точно от колегата си Петко беглецът е взел телефон, за да се обади на жена си. След като провел разговора, той запалил служебния джип, намиращ се в двора на фирмата. Минута след това обаче се отказал и си тръгнал пеша. Възможно е в автомобила да не е имало достатъчно гориво или просто Пелов да е размислил.
Четири часа след това Литаково е блокирано от жандармерия, но претърсването на околността е без резултат. На място бил докаран и уред т.н. „топлинен скенер”, който се използва за издирване на хора.
От събота хората в селото не смеят да замръкват извън домовете си. Работниците по програмата за временна заетост, които са изпратени да почистят мемориалния комплекс край селото, също се страхуват да работят близо до гората, оплакаха се те пред наш репортер.