Американски учени наблюдаваха какво става в женския мозък по време на оргазъм и кои части от него се активират в зависимост от възбужданата част от тялото, съобщи "Дейли мейл".

Специалистите от университета Рътгърс откриха, че в процеса се включват до 30 различни части от мозъка, включително тези, които отговарят за чувствата, допира, радостта, удовлетворението, паметта.

Две минути преди оргазъм се активират центровете за възнаграждение. Обикновено те реагират при хранене и пиене. Непосредствено преди кулминацията припламва сензорния кортекс, който получава съобщенията за допир от части на тялото. Последната част от мозъка, която се активира, е хипоталамусът – центърът за контрол, който регулира температурата, глада, жаждата и умората.

Изследването показва също, че сексуалната възбуда притъпява женската нервна система до такава степен, че жената не чувства болка, а само удоволствие.

Екипът планира да изследва и мъжкия мозък по време на оргазъм.

По-рано британски учени пък обясниха защо сексът кара жените да се влюбят, а мъжете само да искат повече. По време на секс при жените се освобождава хормонът на прегръдката окситоцин, който е ключов за появата на майчината обич. Той притъпява защитните рефлекси и предизвиква доверие. Освен това увеличава съпричастността.

Жените произвеждат повече окситоцин при секс от мъжете, макар и да не е ясно защо. Това означава, че е по-вероятно те да забравят предпазливостта и да се влюбят след секс, каза д-р Арън Гош от болницата "Спайър" в Ливърпул.

Проблемът е, че тялото не прави разлика дали връзката е еднократна или стабилна. Затова, макар и окситоцинът да помага за спойката с мъжа на живота ви, той също е причината за изпитваното нещастие, когато свърши една кратка връзка.

Мъжете нямат прилив на окситоцин, а на просто удоволствие. При тях по време на оргазъм основният освобождаван хормон е допамин - хормонът на удоволствието. Към него може да се появи и пристрастяване. Именно затова повече мъже страдат от пристрастяване към секс.