Американски учени се опитват да създадат процесор, който може да работи без външен източник на захранване. Чипът ще се използва в автономни системи за вграждане, съобщи сайтът на университета Virginia Commonwealth University (VCU).

Разработката стъпва на принципно нов подход, в сравнение с използвания в днешните процесори. Вместо полупроводникови транзистори, основен градивен елемент на новия чип са наномагнити, които ще обработват и съхраняват цифрова информация.

Теоретически, подобна технология ще позволи да бъде намалена консумацията на енергия с три-четири пъти в сравнение с актуалните в момента процесори, твърдят изследователите от VCU.

Нищожната енергийна консумация прави новия тип процесор особено подходящ за използване в системите за вграждане и имплантиране. За захранване на чипа може да се използва енергия, събирана от вътрешна система, като отпаднат дори и батериите.

Подобен чип, имплантиран в мозъка на пациент, може да се захранва от енергия, която се генерира при движение на главата. Учените от VCU вече са получили финансиране в размер на $1,75 млн. от Националната научна фондация, за да реализират своя проект.