Служители на сектор „Борба с организираната перстъпност”  разбиха престъпна група за трафик на жени с цел сексуална експлоатация в Италия и пране на пари. Акцията бе осъществена в Ботевград и общината под наблюдението на Софийска окръжна прокуратура.
Бандата е действала в продължение на три години.
Групата действала по добре смазана схема, посочват от МВР - подбирани са млади жени от семейства с нисък социален статус с обещания за сезонна работа. При пристигането документите на момичетата били отнемани и те са били принуждавани да проституират. Доверени лица на лидера „координирали" престъпната дейност. На ден жените били задължени да им плащат по 100 евро за „закрилата".
След операцията за 24 часа са задържани шестима души. Други трима са разпитани и освободени.
Срещу лидера на групата - 36-годишният Г.Б.- Гаргата - регистриран за кражби и П.Б. на 22 г. с прякор Сенатора - регистриран за склоняване на малолетна към проституция, са повдигнати обвинения за ръководство и участие в организирана престъпна група. Наложена им е постоянна мярка за задържане под стража.
За друг член на групата - В.В. (35 г.) - Врачанина, е издадена европейска заповед за арест. Има данни, че и в момента той се укрива на територията на Италия.
По време на операцията са извършени претърсвания на 10 адреса.
Иззети са седем леки автомобила, за които има данни, че са придобити със средства от извършвана престъпна дейност в Италия - Фолксваген Голф, Ауди А8, Ауди А6, Фиат Стило, Мицубиши Паджеро, Мерцедес Е230 и Пежо 307.
Иззети са множество платежни документи, свързани с преводи на пари от Италия; три свидетелства за регистрация на автомобили, които не се водят на лицата, от които са иззети; четири пълномощни за управление на автомобили, които не се водят на задържаните лица.
Открити са още шест нотариални акта за придобити имоти, двадесет мобилни телефонни апарата, петдесет мобилни карти на български и италиански мобилни оператори, неизползвани сим-карти.
Полицаите намерили и договори за срочни спестовни влогове в евро и спестовни книжки, както и разписки от получени преводи, три компютърни конфигурации и четири лаптопа, бележници с водено счетоводство за получаваните приходи от престъпната дейност; златни бижута, лични карти и ксерокопия на лични карти на жертви на трафик на хора.
На италианските полицейски служби е изпратена информация за участници от групата, намиращи се на територията на Италия. Продължава работата по установяването на броя на жертвите на трафика, организиран от престъпната група, допълват от МВР.