Карабинери дирят под дърво и камък българския сводник Васил Василев-Врачанина, който заедно със свои авери се крие на Ботуша. 35-годишният мъж е сочен от МВР като лидер на престъпна група, която се занимава с трафик на проститутки от България за Италия и за него вече половин година има издадена европейска заповед за арест.
Миналата седмица при съвместна операция на родни и италиански ченгета белезници щракнаха на ръцете на шестима от хората на Врачанина. Сред тях са и двама от най-верните му хора – Гаргата (36 г.) и Сенатора (22 г.), които набирали момичета от бедни семейства като ги лъжели, че отиват в Италия да работят селскостопанска сезонна работа. Когато стъпели в родината на Берлускони обаче, девойчета били превръщани в бели робини. “При пристигането, документите на момичетата са отнемани и те са принуждавани да проституират, а освен това на ден трябвало да плащат по 100 евро за закрила на сводника си”, разказаха пред “Всеки ден” разследващите.

МВР удари брат му през март
Бандата на Врачанина е частично разбита още през март тази година. Тогава в Ботевград е арестуван брат му – Петър Василев-Пинко заедно със “счетоводителката” на пеперудите Вуна Маринова и още шестима шофьори, които ги карали до Околовръстното в София. Тогава спецченегата бяха категорични, че Пинко е лидер в търговията с плът в Ботевград в последните пет години, а момичетата му работят основно на Околовръснтото в столицата.
Проститутките, които бяха извикани за разпит пък разказаха, че Петър ги спирал директно на улицата и им предлагал работа. Нито една от тях обаче не се е оплакала от лошо отношение на сводника. Дори напротив. Една от пеперудите сподели пред спецполицаи, че работи за Пинко от две години и тъй като няма къде живее, той я е подслонил в един от апартаментите си. Пинко дори има дете от една от своите жрици.
“Вземат ни от кафето на болницата в Ботевград и ни карат на Околовръстното, пазят ни, ако дойде полицията”, обясниха момичета тогава. Именно няколко от тях се съгласяват да сътрудничат на МВР и разказват кои са хората на Врачанина в Ботевград. Те признават, че са получавали и предложения да се трудят в Италия. “Мои приятелки заминаха и ме каниха и мен, казаха ми, че ако не ми хареса мога да си прибера обратно в България”, свидетелствала една от жриците на любовта.

Сенатора и Гаргата
След повече от шест месеца разследване съвместно с италианските власти, МВР успява да арестува най-близките хора на Врачанина – Сенатора и Гаргата. Заключва ги в Ботевград. Претърсени са общо десет адреса – иззети са платежни документи, свързани с преводи на пари от Италия; шест нотариални акта за придобити имоти; двадесет мобилни телефонни апарата, петдесет мобилни карти на български и италиански мобилни оператори; договори за срочни спестовни влогове в евро и спестовни книжки, както и разписки от получени преводи, както и бележници с водено счетоводство за получаваните приходи от престъпната дейност.