В ПГТМ „Христо Ботев” днес бе отбелязан 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора. В проявата участваха ученици от 8 ”а”, 9 "а" и 9 "в" клас и учители. Тя протече под ръководството на училищния психолог Пенка Георгиева.


Водещите на урока разказаха историята на момиче, попаднало в трафик на хора. Основен акцент бе представяне на реални политики по превенция на трафика на хора. Според изнесената информация, през 2013 година трафикът на хора с цел сексуална експлоатация продължава да бъде най-често срещаният вид трафик на хора. Най-често българските жени и непълнолетни момичета стават жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация, а мъжете биват трафикирани основно с цел трудова експлоатация. Напоследък зачестяват и случаите на насилствено извеждане на хора с увреждания зад граница, където са принуждавани да просят.


Инициативата се проведе под надслов "По-информиран, отколкото експлоатиран". Ученици раздадоха на всички присъстващи в залата флаери, посветени на Националната кампания за борба с трафика на хора.


И тази година на финала на урока бе показан филма „Открадната светлина”, създаден по действителен случай. Лентата разказва историята на 13-годишно момиче, станало жертва на трафик на хора.