В България няма статистика колко проститутки заработват хляба си с ласки.

Преди години в няколко полицейски управления в страната са правени опити да бъдат преброени труженичките на любовта. Тогава обаче бройката е достигнала едва 340, което си е нереално дори и за България. Миналата година също е правено подобно изследване. Според него на територията на страната работят 1326 "пеперуди" които са разпределени в 263 места, пише в. "Шоу".

В едно от последните изследвания на Центъра за развитие на демокрацията София, Варна, Свиленград, Петрич и Сандански са посочени като градовете с най-много проститутки на глава от населението. Като цяло посочени босове няма – те се сменят често, на върха постоянно остават само тези, които управляват бизнеса с ласки. Доскоро голяма част от нощните клубове се държаха от двама бизнесмени от арабски произход, които си изкарваха солидни доходи и от разпространение на амфетамини. След последните преструктурирания в т. нар. ъндърграунд обаче арабите отстъпиха позиции на хора от някогашната групировка ВИС.

По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов в момента 4-ма босове си поделят парите от бизнеса с проституция в София. По данни на МВР в столицата са регистрирани 29 клуба, неофициално обаче полицаи признават, че в София има над 180 заведения, предлагащи сексуслуги.

Сигурно всички са чували трогателни истории за момичета от село, подмамени от зли сутеньори с обещания за доходна работа в чужбина. Търсенето в случая определя и предлагането. Интернет е пълен с обяви на хора, които набират красиви девойки за чужбина – най-честите дестинации са Холандия, Франция, Испания и Италия, където са особено силни пазарджишките сутеньори.

Текстът на обявите е стандартен: Набираме добре изглеждащи момичета за нощни клубове в чужбина. Заплащане 2000 ЕU на месец. Осигурен билет до островния архипелаг и квартира в 3-звезден хотел. Изживейте едно незабравимо лято и спечелете пари!” При опит да позвъните на един от телефоните, оставени за контакт, отговаря мъж с лек диалект. Говори наперено, сякаш уговаря сделка на борсата: „Ще получите много пари за това, което ще ни предложите! Работата е лека – танцуване и компания на бизнесмени в нощни клубове. Нашата верига е най-реномирана, ще останете доволни!”, обещава посредникът. На въпроса дали все пак ще се прави секс срещу заплащане, той замълчава, след това изведнъж се отприщва: „Хайде сега, знаем много добре за какво става въпрос. Ако вие харесате някой господин и той поиска да ви помогне финансово, защо да не вземете парите? В такива случаи само отчитате процент на собственика на клуба, защото все пак той ви е уредил.” В един момент „работодателят” става подозрителен и иска лична среща, интересува се и от физическите данни на кандидатката: „Трябва да сте височка, с големи гърди и хубаво дупе!”

Други са по-внимателни в предлагането и бързат да се застраховат, че това не е никаква проституция: „Набирам момичета от 18 до 30 г. Става въпрос за работа в Гърция. Работата им е по цял ден да стоят в луксозно заведение и да си говорят с клиентите. Работата включва: 40 евро на ден (отделно ако си заработите допълнително). Осигурена квартира. Тоест 1200 евро чисти пари на месец в кризата!”, гласи примамливата обява. При телефонен разговор обаче се оказва, че отново ще се прави секс и пак ще се дава процент на сутеньора.