Българинът Кирил Божанов /39 г./ е осъден на четири години затвор при строг режим от съд в Брюксел за участие в международна мрежа за проституция и за сводничество. Това съобщава тази сутрин вестник "Дерниер Йор".

В информацията се отбелязва, че Божанов вече е в затвора. Следствието е установило, че той е отговарял за 15 проститутки, чиято самоличност е била разкрита. Жените били експлоатирани в продължение на две години, между 2004 г. и 2006 г.

Изданието отбелязва, че останалите членове на престъпната мрежа вече са получили дори по-тежки наказания. Разследването на случая е започнало след получаването на сигнал през 2005 г., като първоначално е била установена съпричастността към престъпната група на Милен Костов, който надзиравал жертвите и събирал приходите им. По-нататък следствието е достигнало до извода, че международната мрежа е била ръководена от Радостин Стоянов, известен и с прякора си Ради, както и от Евелин Димов.

Според публикацията, установените факти са наложили в България да бъде изпратена международна следствена комисия, която успяла да открие достатъчно факти за анализ на дейността на уличените. В показанията си жертвите са уточнили, че Божанов е бил определен през май 2005 г. да смени Костов в структурата на мрежата, за да се заличат следите на престъплението.

Макар дълго да отричал обвиненията, накрая Божанов направил самопризнания. В тях той посочил, че всяка седмица е изпращал събраните от проститутките средства по шофьорите на автобуси, пътуващи между Брюксел и София.