Децата от ЦДГ “Слънце” бяха евакуирани след подаден сигнал за пожар тази сутрин. За щастие пламъци нямаше. Евакуацията на малчуганите бе част от демонстративно занятие на ботевградските огнеборци по повод 14 септември – професионален празник на Пожарната, който се отбелязва утре.
След занятието възпитаниците на ЦДГ “Слънце” изнесоха специална програма пред пожарникарите. Тя бе изпълнена с песни и стихове, посветени на смелите мъже. 

“Най-важното при такива инциденти е децата да бъдат изведени в рамките на 2-3 минути от сградата и да се запази спокойствие”, каза пред наш репортер Васил Йошовски, началник на Районно управление “Противопожарна безопасност и защита на населението”. Той съобщи, че подобни занятия ще се проведат и в други детски градини, и основни училища на територията на общината.
“Още при завършване на старата учебна година извършваме проверки в училищата. Ако установим пропуски по отношение на противопожарната безопасност, правим предписания, които трябва да бъдат изпълнени до началото на новата учебна година. Така училищата имат възможност да предвидят средства за закупуване на противопожарни уреди, светещи табели за указване пътя за евакуация и подобряване на електрическите инсталации. След 15 септември започваме така наречените тематични проверки по осигуряване на зимния отоплителен сезон. Едновременно с това проверяваме дали са изпълнени нашите предписания”, обясни Васил Йошовски.