Днес, 15-ти септември, е официалният старт за всички училища в България. Първият звънец отново отеква с меден глас, а класните стаи ще се изпълнят с глъчка от безброй гласове. Но дали тази дата се помни само с това? Ето още няколко интересни събития случили се на 15-ти септември, някои от които съвсем не вълнуващи.

На същата тази дата преди точно 95 години танковете за първи път се използват като бойно оръжие. По време на една от най-мащабните битки от Първата световна война - Битката при река Сома в Северна Франция, дебютират първите танкове, които за разлика от сегашните си наследници, били тромави и доста не издръжливи.

Друго интересно историческо събитие състояло се на 15-ти септември е приемането на нов национален флаг, с емблемата на свастика върху него, на Нацистка Германия през 1935 година. Изображението на свастиката, което представлява кръст, чиито рамене са пречупени на 90° на дясно, и до ден днешен е един от най-познатите и свързвани с нацизма символи.

В историята на България, датата 15-ти септември също играе своята роля. На този ден през 1946 година страната ни бива обявена за народна република.

На тази дата през 1890 година се ражда и една от най-известните английски автори и авторка на многобройни разкази и романи с драматичен сюжет - Агата Кристи.

15-ти септември е повод за празник и на анлийското кралско смейство. На същата тази дата е роден по-малкият син на британският престолонаследник принц Чарлз и покойната принцеса Даяна - принц Хенри Чарлз Албер Дейвид, известен още като принц Хари.

Рожден ден на тази дата празнува и родната естрадна певица Нели Рангелова, която тази година ще навърши 53 години.

Други интересни събития, които се отбелязват на 15ти септември са : Световният ден за борба с лимфомата и Международният ден на демокрацията.