Приходите за седемте месеца са 961 300 000 евро (близо 2 млрд. лева). Това е ръст от 6,7% спрямо същия период на миналата година, съобщи за “Труд” заместник-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов. В тези сметки не влизат приходите от най-силния летен месец - август, когато хотелите край морето се пукаха по шевовете от курортисти.

За първите седем месеца на годината в България са влезли 3 505 119 чуждестранни туристи, без да се броят транзитно преминаващите. Това е ръст от 6% спрямо 2010 г. В броя на чуждите граждани, влезли в България, се включват и такива, които имат недвижима собственост у нас или са дошли по бизнес дела. Тези, които са били на почивка и екскурзия по нашите земи обаче, са със 7,3% повече, отколкото през същия период на миналата година, уточни зам.-министър Маринов.

Само за второто тримесечие на 2011 г. Националният статистически институт отбелязва увеличение на броя на реализираните нощувки на чужденци с 23,6 процента. За този период техните нощувки са 3 069 732. Ръстът на преспиванията от граждани на Германия е с 13,5% в сравнение с м. г., от Русия - 46,1%, от Румъния - с 20,3%, и от Израел - 44,6%.

Приходите от вътрешен туризъм на български граждани за второто тримесечие на т. г. са 165 милиона лева, което е с 14,4 процента повече спрямо периода април-юни 2010 г. Данните за силните летни месеци все още не са излезли, но през второто тримесечие на т. г. се увеличава броят на нощувките от българи и достига 1 454 257, което е с 13,6% повече спрямо същия период на м. г. “Предполагам, че след като пристигнат данните за август и септември, равносметката ще бъде доста добра”, коментира още Маринов. Данните на НСИ отчитат само броя на нощувките в общо 3226 места за настаняване. Статистиката обаче включва само бази, които разполагат с над 10 легла. За да започне да се отчита реалният брой на легловата база в България, е сформирана работна група на експертно ниво между НСИ и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Сега проблемът е, че една част от хотелите и местата за настаняване се категоризират от кметовете, друга от министерството, а трети изобщо не се водят никъде. Зам.-министър Маринов допълни, че проектозаконът за туризма вече е съгласуван с всички ведомства и ще бъде внесен в Министерския съвет до средата на октомври.