Тази сутрин в Общинската читалищна библиотека “Иван Вазов” започна третият курс по начална компютърна грамотност. В него са включени 10 ботевградчани на различни възрасти, които в продължение на 10 часа /5 дена/ ще се обучават по следните теми: “Основни познания за работа с компютър”, “Работа с интернет, електронна поща и скайп”.
Главен библиотекар Людмила Чудомирова приветства курсистите и ги запозна с основната стратегическа цел на проекта: “да се осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знания, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки чрез свободно ползване на Интернет и на други информационни технологии, за да могат българските граждани да се интегрират в глобалното информационно общество, да се подобри качеството на техния живот и да се ускори развитието на гражданското общество”.
Всеки курсист попълни анонимна анкета, подготвена от библиотеката. “Анализирането на резултатите от анкетата ще ни даде по-ясна представа как да организираме бъдещите обучения за компютърна и информационна компетентност на гражданите”, обясни Людмила Чудомирова. Тя припомни, че обучението е безплатно.
Ръководител на курса е Миглена Василева, служител в библиотеката.
 
Людмила Чудомирова съобщи, че Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов” е избрана за учебна база, в която библиотекари от трите съседни общини Ботевград, Правец и Етрополе ще се обучават по следните направления: “Информационни и комуникационни технологии”; “Организация и управление на работата в обществените библиотеки”, “Услуги в модерната библиотека” и “Общуване и работа с потребители и общности”.
Обучението ще се реализира по програма “Глоб@лни библиотеки”, България. За целта предстои да бъде подписан договор.
Трима ботевградски библиотекари вече са преминали курс на обучение в София по четирите направления.