Младежкият нацонален отбор на България се наложи над Израел със 71-61 (19-16, 19-15, 16-14, 17-11) в първата контрола между двата тима, играна тази вечер в Ботевград. Утре, отново в зала Балкан, но от 13.30 ч., двата тима ще се срещнат отново.

Израелците започнаха по-добре, но до края на първата част младите ни национали успяха да вземат аванс от 3 точки. През втората и третата четвъртини българите не изпуснаха водачеството в резултата, въпреки че авансът им не бе голям - между 2 и 7 точки. Двуцифрената разлика бе достигната в средата на последната част, а с тройка на Желев достигна и най-голямата си стойност от 16 точки. До края съставът на Израел успя да сведе пасива си на 10 точки.

Много силен мач изигра Алесандър Янев, който завърши с дабъл-дабъл - отбеляза 19 точки и спечели 10 борби под двата коша. Васил Кьосев вкара 14 точки, Христо Захариев е с 10 - всичките през второто полувреме. С 9 точки е Божидар Аврамов, с 8 - Тихомир Желев.

Центърът  Джак Коен  бе единственият с двуцифрен точков актив от състава на Израел, той взе и 9 борби.

 Георги Младенов използва 12 играчи от разширения състав на нациионалите, които се готвят за европейския шампионат - дивизия Б, който започва на 14 юли в Австрия.