Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” е безкрайно разочарован и обезпокоен от събитията в с. Катуница и смъртта на двамата ученика.

Синдиката ще предприеме национална кампания относно равенството пред закона, равното право на образование и нулевата толерантност към ученици поради етническа или религиозна принадлежност. Това се казва в позиция на организацията по повод събитията в Катуница.

При направено национално изследване от Синдиката „Образование“ беше установено, че към учениците от „ромски“ произход се прилага „двоен“ стандарт несъществуващ в Закона и Правилника за народната просвета. При тези ученици съотношението присъствия – отсъствия понякога достига над 70% в полза на отсъствията при разрешени от правилниците до 5%.

Учителите и училищните ръководства не получават необходимото съдействие от общинските и държавни власти при обхващане и задържане на ромите в училище, а също така никога общинарите не налагат санкции при неусигоряване на присъствието на децата – роми в училище.

Родителите на учениците от „ромски“ произход трудно партнират на учителите и често създават затруднения на училищните ръководства, при прилагане на образователните закони и правилници.

Интерес будят и резултатите от националните външни оценявания, където учениците от „ромски“ етнос „постигат“ много висок нереален среден резултат 4.05, при среден резултат 2.76 от текущи и срочни оценки.

Нееднаквото прилагане на училищните закони към ромите ги превръща в граждани, които не зачитат българските и европейски закони, ставайки политически роби, които очаквайки предизборни толеранси от всяка политическа партия.

Синдикат „Образование“ ще предприеме всички мерки за законодателни промени и стриктно прилагане на училищните закони еднакво към всички български ученици, за да се избегнат всички форми на скрита или явна дискриминация към ученици от българската общност.