След снощните протести във Варна 18 души са в ареста, съобщиха за БТА от пресцентъра на полицията в града.

Задържаните бяха 22-ма. Трима от тях са непълнолетни и са предадени на родителите им.

Задържаният кандидат за кмет на града от коалиция "Варна утре" Костадин Костадинов също беше освободен. За БТА Костадинов коментира, че полицаите са се отнесли много добре с него. Той подчерта, че поведението на силите на реда по време на протеста също е било адекватно.

Снощи на протест във Варна излязоха над 1000 души. До палежи и вандалски посегателства над имоти не се  стигна, макар част от протестиращите се опитаха да навлязат в квартал "Максуда", който е населен предимно с роми. Днес засиленото полицейско присъствие в този квартал продължава.  Очаква се малко по-късно ръководството на полицията в града да даде пресконференция за ситуацията.

Междувременно от коалиция "ДА за Варна" излязоха с декларация, с която призовават политическите сили ясно да заявят, че ще се  въздържат от политизиране на ескалиращото напрежение в града. Те призовават духовните водачи от региона да предприемат съвместни действия, призоваващи вярващите християни и мюсюлмани към мир и спокойствие. Апелът е отправен и към водачите на католици, протестанти, арменци и евреи.