Acer и Asus, две от водещите компании в РС индустрията, планират да продават по 200 хиляди ултрабука на месец в периода октомври-декември. Разчита се на традиционно силното търсене на компютри през четвъртото тримесечие, съобщи digitimes.com.Вече започнаха продажбите на модела Acer Aspire S3 с 13,3-инчов екран. На пазарите в Хонконг и Финландия ултрабукът се предлага на цени в диапазона $1070-1610.

Фирмената енергоспестяваща технология Acer Green Instant On позволява на Aspire S3 да издържи до 50 дни в режим на изчакване. Активирането на системата отнема между 1,5 и 6 секунди.

Acer е възложила производството на ултрабука на тайванските компании Wistron и Compal Electronics.

Asus, от своя страна, планира да пусне моделите UX21 (11,6-инчов) и UX31 (13,3-инчов) през първата половина на октомври. Очакваната цена на UX21 е $999, а моделът UX31 ще струва $1199.

Lenovo и Toshiba също ще започнат масово производство на ултрабуци към края на четвъртото тримесечие или в началото на 2012 г. Очакват се ултрабуци и от Hewlett-Packard. Единствено Dell от големите производители не е обявил планове за подобни компютри.

Концепцията ултрабук се налага на пазара от Intel. Това са леки и тънки ноутбуци, способни да работят дълго време на батерия. За да бъдат конкурентоспособни на епълския MacBook Air, ултрабуците трябва да имат цена не по-висока от 1000 долара, смята Intel.