Шефът на Apple се опита да омаловажи очакваните скоро на пазара ултрабуци със сензорни екрани. На пресконференция по повод рекордните финансови резултати на компанията Тим Кук коментира и ултрабуците, които ще конкурират както MacBook Air, така и iPad.По неговите думи, нищо полезно няма в съчетаването на ноутбук и таблет. Подобни хибриди, работещи под управление на Windows 8, се очакват към края на годината.

Според Тим Кук, могат да се обединят всякакви устройства, но въпросът е какво се получава от това и и кому е нужно. „Можете да обедините дори тостер и хладилник, но резултатът едва ли ще се хареса на потребителите”, казва CEO-то на Apple.

Ноутбуците и таблетите са предназначени за различни задачи и за потребители с различни нужди, аргументира се Кук. Компромис във вид на хибридно устройство не удовлетворява никого, категоричен е той.

Apple предизвика сериозно РС индустрията първо с ултратънките и леки ноутбуци MacBook Air, а след това и с таблета iPad, който удари по продажбите на лаптопи. В отговор Intel лансира ултрабуците под Windows, а повечето производители на РС започнаха да предлагат и таблети.

Сега все по-усилено се говори за сензорни ултрабуци, които ще имат и физическа клавиатура. Подобни хибриди, макар и не точно ултрабуци, вече се предлагат на пазара, но засега няма информация производителите им да са постигнали впечатляващи резултати.