Всички институции в България трябва да се стремят към опазване обществения ред и сигурността на гражданите, призова в Казанлък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов във връзка с протестите след случая в Катуница.

В момента се подават много фалшиви сигнали и това създава допълнително напрежение в ромските махали и в етноса, което е недопустимо. Това провокира допълнителна агресия, която не е нормално да съществува в една европейска държава. Според Цветан Цветанов много са политиките, които трябва да се реализират за интеграцията на ромите у нас.

Има градове и общини, които служат като пример в това отношение и в които няма проблемите с ромите. Като една от тях Цветанов посочи община Каварна и община Казанлък. По думите на Цветанов престъпление ще е да се насажда насилие, кръв, убийство, които бяха демонстрирани по улиците в последните дни. В този смисъл МВР ще гарантира обществения ред и сигурността с всички действия по закон.

Попитан адекватни ли са били действията на полицията в деня, в който бяха запалени къщите на Кирил Рашков в Катуница, тъй като е имало много критики в това отношение, включително и от премиера Бойко Борисов, Цветан Цветанов отговори, че премиерът, идвайки в Катуница преди два дни, се е съгласил с действията, които е предприела полицията. „Ние винаги се стремим да ограничим полицейското насилие в подобни ситуации и винаги се стремим да запазим живота на всички, независимо от коя страна на протеста са те”, каза Цветанов.

Той посочи, че действията, която е предприела полицията същата вечер, са били да евакуира фамилията Рашкови, за да не допусне смъртен случай или линчуване, което е съществувало като нагласа в тази група от хора, които са били там. Това, което полицията можеше да направи в този момент, бе да ограничи разрастването на конфликта и след като намали напрежението, да предприеме действия по задържането на лица, които провокирали нарушаването на обществения ред и приложен вандализъм, каза Цветанов. България е правова държава и нека оставим съдът да съди на база доказателства всички задържани лица. Нека компетентните институции – в случая НАП, да работят, за да извършат съответните ревизии и да установят има ли нарушение, допълни Цветан Цветанов.