Европейската комисия и компанията SamKnows стартираха първото общоевропейско изследване на качеството на широколентовия интернет в ЕС и три други страни. Търсят се 10 000 доброволци от 30 държави, вкл. България, за най-голямото по рода си проучване.На доброволците ще бъде изпратено малко устройство („бяла кутия“), което ще могат да включат към своята домашна интернет връзка. Когато широколентовата линия не се използва, бялата кутия ще провежда серия от автоматични тестове за измерване на скоростта и качеството на връзката.

Инициативата цели да подпомогне доставчиците, регулаторите и потребителите да подобрят интернет услугите на континента. Освен че съдействат на Европейската комисия, отделните доброволци ще  извлекат полза, получавайки подробни данни в реално време за качеството на тяхната връзка, вкл. скорост и надеждност.

„Хората, които изявят желание да участват като доброволци, не само ще получат безплатен достъп до нашата технология, но и ще допринесат за подобряването на  широколентовия интернет в Европа, тъй като те ни помагат да изградим една картина на свързаността из Европа“, заяви Алекс Солтър, главен изпълнителен директор на SamKnows.

През 2008 г. Сам Кроуфорд, основател на SamKnows, разработва иновативна технология за измерване на широколентовия интернет, която предоставя безплатно на потребители във Великобритания и САЩ. Тестовета на компанията във Великобритания откриват, че скоростта на широколентовия интернет във Великобритания е с 50% по-ниска от рекламираната.

За да участват в изследването, потребителите следва да посетят http://www.samknows.eu, за да кандидатстват за безплатна бяла кутия от SamKnows.