Съименник на главния изпълнител на смъртните поръчки на "Килърите" - Георги Петков-Дачи, е в основата на разкриването на още 3 убийства на бандата. Георги Петков-Космоса от Ботевград е свидетелствал пред съдия за участието на Дачи и Петър Стоянов-Сумиста в разстрелите на банкера Емил Кюлев, на собственика на "Софийска баница" и бивш сикаджия Александър Занев и на самоковеца Юри Галев. Това разкриха за Стандарт" от разследването на убийствата.
Досега Космоса, познат на МВР като наркобос, свидетелстваше в съдебната зала в Шумен, че Сумиста е прибирал пари от магистрални проститутки и сводниците им по магистрала "Хемус" през 2008 г. Твърди се, че адашът на Дачи е бил оръжейник на бандата. Космоса е задържан с още 12 души през август 2010 г. в Ботевград.

Космоса пръв застана в съда срещу бившите си шефове от бандата на Петър Стоянов-Сумиста. "Още е рано да говорим за срокове за приключване на разследванията и изготвяне на обвинителни актове", коментираха от прокуратурата вчера повдигането на новото дело срещу Вожда и наемниците му от "Килърите". Разследването на разстрела на физическите убийци на Петър Лупов и Румен Рачев - Владимир Филев и Георги Георгиев, също е в ход. Основна роля в разкриването на участието на Васил Костов-Кеца има бившият шофьор на съпругата на Сумиста - Лозан Цеков. През есента на 2010 г. той е карал и колата на Стоянов, откъдето знаел за организацията на разстрелите на двамата. За смъртта на Филев и Георгиев свидетелствал и Боян Джамалов. Той се появи вчера по TV7 и скандално заяви: "Ако всички хора проговорят за поети и изпълнени поръчки от Сумиста, в държавата ще стане страшен скандал. Хора на много високи нива са му възлагали поръчки за побоища, палежи". Джамалов не отрече, че има предвид и "мокри поръчки".
Ново дело за три поръчкови убийства подготвят разследващите на бандата "Килърите", заяви вчера в Шумен и вътрешният министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът уточни, че става дума за ликвидирането на собственика на "Софийска баница" Александър Занев, за разстрела на Емил Кюлев и убийството на Юри Галев. В момента Петър Стоянов-Сумиста и съратниците му са обвиняеми в Шумен за убийствата на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев. Според Цветанов в хода на разследването можело да се появят и други убийства "за минал период от време". Факт било обаче, че със залавянето на "Килърите" престъпленията с подобен профил секнали.   
"Знаете, че от Юри Галев тръгна разплитането на всичко, но за голямо съжаление Софийският апелативен съд се погаври с труда на полицаите на разследващите, и не даде въобще никакъв шанс на това дело да продължи", каза Цветанов и похвали труда на полицията и прокуратурата, че не са се отказали. "Имате прекрасен окръжен прокурор и трябва да ви кажа, че дори на процесуално-следствените действия по арестите тя (окръжната прокурорка на Шумен Ася Петрова - б.р.) отиде до другия край на България, за да извърши лично разпитите, задържането, събирането на веществените доказателства. Това са отговорност и професионализъм в интерес на обществото", похвали Петрова Цветанов.
Според него няма българин, който да не следи процеса, защото бандата е белязала с престъпленията си годините на прехода.
"Нашите опоненти са имали прекрасната възможност да не го допускат, но нали разбирате, че няма как - Пешо Сумиста беше съветник в парламента на "Коалиция за България". В съдебната зала се представя като съветник на сегашния президент на страната. Разбирате ли какъв е тънкият момент във всичко, което ни обграждаше 20 г. - политическа класа и организирана престъпност в симбиоза, която тормозеше обществото", каза Цветанов.
Вицепремиерът смята, че "Килърите" вече са изнервени от железните доказателства и твърдите свидетели срещу тях и затова нямат друг ход, освен да атакуват активно прокурори, полицаи и дори министъра.
"За новите обвинения започна да се говори от седмица. Очаквам всички убийства от Георги Илиев през 2004 г. насам да бъдат приписани на "Килърите", коментира вчера адвокатът на Петър Стоянов-Сумиста Николай Беров.