Десетки хиляди имигранти от Румъния и България ще бъдат възпрепятствани да работят във Великобритания, заради страховете, че икономическата имиграция ще доведе до нов натиск върху обществените служби, пише „Обзървър“.

Представители на вътрешното министерство не смятат, че вратите трябва да бъдат отворени за двете европейски страни и ще препоръчат сегашните ограничения да бъдат продължени за още най-малко 1 година.

Оценките за броя на българите и румънците, които биха дошли във Великобритания, ако ограниченията бъдат вдигнати, варират между 40 хиляди и 300 хиляди.

Планът на вътрешното министерство влиза в сблъсък с курса на Форин Офис, който призова да бъде вдигната забраната.

Неизбежният спор подчертава задълбочаващите се различия в правителство за най-добрия начин за справянето с икономическата имиграция, като в края на седмицата полицейски началници призоваха за повече ресурси за справяне с наплива от имигранти от Източна Европа.

Строгите ограничения за българи и румънци, търсещи работа във Великобритания бяха обявени миналата година, а британското вътрешно министерство обеща да прави преглед на ограниченията всяка година.