Тази седмица мъжкият отбор на Балкан ще изиграе нови три контроли преди старта на шампионата на НБЛ, който е на 15 октомври. Те ще бъдат в три последователни дни - на 6, 7 и 8 октомври, т.е. четвъртък, петък и събота.

Съперниците в тези проверки са два сериозни отбора. Единият от тях е добре познатият  Рилски спортист. Мачът с тима от Самоков е в четвъртък, 6 октомври от 18.00 ч. Рилски спортист привлече игралия преди два сезона за клуба гард Бранко Миркович. Подписа договор и със сръбския център Филип Вукосавлевич, който впечатли с изявите си на приятелския турнир преди седмица с участието на Цървена звезда, Лукойл Академик и кипърския Керавнос. Другото ново попълнение е хърватската "четворка" Анте Билобрък. След този турнир старши треньорът Росен Барчовски освободи черногореца Драгомир Мароевич, като до началото на сезона се очаква в тима да бъдат привлечени още двама чужди играчи.

Другият съперник на Балкан тази седмица е тимът от Суперлигата на Македония Лирия. Тимът от населеното предимно с етнически албанци предградие на Скопие направи сериозна селекция това лято, като привлече четирима американци, като в състава е и игралият преди време за ЦСКА Карлос Морбан Нов е и центърът Тони Симич, който ще си партнира под коша и с привлечения преди броени дни Синиша Аврамовски. Ще припомним, че през 2006 г. 210-см Аврамовски – тогава едва 21-годишен, подписа 5-годишен договор с българския ЦСКА, след което бе преотстъпен на Черно море, като един от вариантите за това бе и Балкан. Миналия сезон Лирия като дебютант не можа да попадне в плейофите, където отиват първите четири от редовния сезон. В края на миналата седмица Лирия игра в своята зала контрола с Левски и се наложи над българския вицешампион след продължение.Треньор на Лирия е Мариян Илиевски, който през лятото бе на камп с помощник-треньора на Балкан Михаил Михайлов и оттам и договорката за контролите с Балкан. Освен при мъжете, двата тима ще се срещнат и при юношите старша възраст.

 

 6 октомври, четвъртък

18.00 Балкан - Рилски спортист

 7 октомври, петък

18.00 Балкан - Лирия - мъже

19.30 Балкан - Лирия - юноши 

8 октомври, събота

10.30 Балкан - Лирия - юноши

12.00 Балкан - Лирия - мъже