Apple пусна новата си мобилна операционна система iOS 5. Според разработчика, в нея има над 200 нововъведения.

По-рано компанията обнови iTunes, пусна финалната версия на облачната услуга iCloud и приложението Find My Friends в онлайн каталога App Store. Всички тези услуги са ориентирани към работа с iOS 5 устройства.iOS 5 идва с напълно променена система за уведомления, показвани в Notification Center. Налична е също възможност за обновяване на софтуера без използване на компютър, интегрирана в Twitter.

Apple е усъвършенствала браузъра и пощенската услуга, както и възможностите на екрана за блокиране. Отбелязват се също месинджърът iMessage и системата за разпознаване на реч Siri.

iOS 5 е съвместима с устройства iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPad от първо и второ поколение, както и с iPod touch от трето и четвърто поколение.

Същевременно, Apple пусна обновление на десктоп системата Mac OS X. най-важното подобрение във версия 10.7.2 е поддръжката на iCloud услуги.

Добавени са и две нови функции в Mac OS X - едната осигурява отдалечен достъп до компютъра от друг Mac, а втората позволява откриване на загубени компютри и отдалечено блокиране на достъпа до тях.