Полицията ще охранява и съпровожда бюлетините от Общинската избирателна комисия до Секционните избирателни комисии и обратно със служебни автомобили, а не с лични, както беше досега. За тази цел са предвидени осем автомобила на РУП – Ботевград.
В изборния ден органите на реда ще стоят извън помещенията на СИК. Те няма да допускат вътре лица, които накърняват добрите нрави, носят оръжие или предмети, опасни за здравето на гражданите. В случаите за възстановяване на реда органите на МВР могат да влизат в изборното помещение само по писмено искане на председателя на съответната секционна избирателна комисия. При необходимост искането може да бъде направено устно, след което се оформя протокол. В непосредствена близост до изборните места няма да се допуска паркиране на моторни превозни средства. Органите на реда ще следят да не се води агитация в районите на СИК. При установяване на съмнителни предмети, вещи, пакети, багажи, оставени без надзор, ще се докладва в дежурната на полицейското управление. Забранява се на полицейските органи, назначени за охрана на СИК, да водят политически разговори. Забранява се също превозването на бюлетините да се извършва с полицейски автомобили.
За нарушения по време на изборите могат да се подават сигнали както в ОИК, така и в Районното полицейско управление.
Изборният ден на 23 октомври ще започне в 6 часа и ще приключи в 19 часа. В Ботевград и малките села ще се гласува с три бюлетини - за президент, кмет и за общински съветници. В големите села бюлетините ще са 4 - и за кмет на кметството.