А.К. /40 год./ и Т.Н. /17 год/, от Новачене, са осъдени по дело за купуване на гласове. Районен съд – Ботевград се произнесе вчера. Правораздавателният орган е приел споразумението между служебните защитници на двете жени и Районна прокуратура. Лицата са се признали за виновни. А.К. е осъдена на пробация за срок от една, която включва следните мерки: полагане на подпис три пъти в седмицата в РУП - Ботевград, полагане на обществено полезен труд в рамките на 100 часа, включване в програма за обществено въздействие. Непълнолетната ще бъде обществено порицана, според решението на съда.
„Това е първото дело за купуване на гласове в община Ботевград. То приключи бързо, тъй като имаше веществени доказателства за вината на двете лица”, казаха от Районен съд – Ботевград.
Припомняме, че досъдебното производство по случая беше образувано по жалба на ръководителя на общинската структура на ГЕРБ Иван Начев, в която той настоява да бъде извършена проверка по сигнал, според който „лицето Антоанета Тодорова Костова, от село Новачене, е събирала данни от жители на населеното място, с цел организиране на.т.нар.”купуване на гласове”. В жалбата се казва, че същата се е представяла за пратеник на ПП „ГЕРБ”. Информацията е била потвърдена от кандидата за кмет на Новачене Георги Мишев. Според негови думи Антоанета Костова е правила списъци, в които е вписвала данни от документите за самоличност и е събирала копия от лични карти. В жалбата е посочено още, че въпросната Антоанета Костова е споменавала, че действа от името на кандидати за общински съветници от Коалиция „Промяна”. Пред правораздавателните органи обаче тя и непълнолетната казали, че изпълнявали поръчение на ГЕРБ.