Приключи обработката на данните от записването за кастинга на "Пей с мен". Финалният брой българи, пожелали да пеят в дует със своите големи кумири, е 15 537. По-голямата част от писмата, над 90 процента, са пристигнали по интернет.

С традиционна поща са изпратени 1 398 писма, последните с клеймо от 1 февруари са доставени в сряда сутринта, съобщи продуцентската компания на музикалното шоу "Седем-осми". Най-много записвания са регистрирани през последните четири дни преди крайния срок, след обявяването на водещите Камен Воденичаров и Светослав Витков. Междувременно Камен Воденичаров отиде в Бразилия, за да сбъдне своя голяма мечта.

Следващият етап от кастинга за "Пей с мен" е предварително прослушване на живо, което започва в средата на месец февруари. Както вече бе обявено, всички кандидати ще получат лично информация за това кога и къде трябва да се явят пред специална комисия от музиканти и продуценти. За предварителното прослушване кандидатите трябва да подготвят две песни, които ще изпълнят без музикален съпровод.

След като приключи и вторият етап от кастинга, изборът на 12-те талантливи българи ще бъде поверен на техните музикални партньори, 12-те големи звезди. Това ще бъде и финалният стадий в кастинга за авторското шоу. Към момента е ясно, че 42 процента от песните, подготвени за предварителното прослушване, са в стил поп, почти същото количество (40 процента) - поп-фолк, а останалите 28 процента - автентичен фолклор, хип-хоп, хеви метъл и кънтри.

Голяма част от българските песни, сред които има и много нова българска музика, са балади. Вечните български шлагери са най-голям брой и, разбира се, някои от тях са в изпълнение на популярни български дуети. Значителна част от кандидатите за голямата награда, половин милион лева, ще изпълняват хитове на Слави Трифонов и "Ку-Ку Бенд".

Сред хитовете на останалите български артисти, които преобладават в избора на записалите се, са тези на Васил Найденов, Тоника СВ, Лили Иванова, Емил Димитров и "Щурците". Може би най-честно споменаваната песен е "Една българска роза". Сред чуждестранните артисти първите места са за Риана, Бионсе и Бекстрийт бойс.

"Много сме доволни от резултатите на записването. Получихме и доста дискове, много снимки на кандидати, трогателни писма, дори специално оформени молби за участие. Разбира се, имаше и заплахи, надявам се, по-скоро на шега. Един от кандидатите беше написал, че ще опъне палатка пред залата за кастинг, ако не го одобрим веднага. Друг щял да дойде с петте си сестри за подкрепа... Имаше и някакъв чудак, който се беше снимал в костюм на астронавт, може би е графичен монтаж, не зная...

Едно най-много ме радва - хората са решени да спечелят - първо кастинга, а после и голямата награда в шоуто. Това, че ще пеят заедно с големи звезди ужасно ги екзалтира и допълнително стимулира самочувствието им. Най-важен за нас обаче остава музикалният талант и гласовите данни. Именно тях ще търсим на прослушването." - коментира Евгени Димитров, продуцент на "Пей с мен". Той допълва, че сред кандидатите има и много будни възрастни хора, които са изпратили писмата си по интернет, при това със снимки и допълнителна информация. Най-голяма част от кандидатите са на възраст между 10 и 30 години.
Колоритни истории, кандидатури и статистика:

Най-младият кандидат е на 3 години, от Сандански. Във видеоклипа, който майка му е изпратила по интернет, детето изпълнява на китара две песни на Слави Трифонов. Най-възрастният кандидат е на 79 години, от Пазарджик. В края на своето писмо, пристигнало по пощата, той е написал "Не съм млад, но съм с младежко сърце, запазен младежки вид и младежки пориви за пеене".

Има много кандидати от Европа (предимно българи, които живеят там, но и чужденци, които могат да бъдат допуснати до финала) - Испания, Македония, Гърция, Германия, Молдова, Италия, Армения. Кандидат-участник в шоуто определя своята националност като българо-руско-татарска. Само за последния ден на записването са получени над 1500 писма. Някои от писмата по пощата са написани на салфетка, трудов договор, данъчна декларация и сметка от ресторант.

Сред кандидатите има много семейства и представители на почти всички професии. Има кандидати, лежали в затвора и в същото време - директори на училища. Има много писма в стихове, както и писма-препоръки от приятели и роднини. За една от кандидатките нейна приятелка е написала: "Ползва се с авторитет между хората от селото. Поддържа нормални човешки взаимоотношения".

Междувременно, единият от водещите на "Пей с мен" - Камен Воденичаров, замина за Бразилия. Там той сбъдна своя мечта да присъства на карнавала в Рио де Жанейро. Тази година карнавалът бе посетен от близо един милион туристи. Основните атракции в него бяха двата парада на самба-школите, по време на които из улиците на Рио излязоха над 6 000 танцьори.

От вчера Камен Воденичаров е в Сао Паоло, където подава кандидатура за участие в един от най-реномираните фестивали за документално кино със своя режисьорски дебют, филмът за Преображенския манастир "Колелото на живота". Камен Воденичаров ще се завърне в България в средата на февруари за предварителното прослушване на "Пей с мен".