30 лева ще струват кубик дърва за социално слабите в Северозападна България. Това обяви днес във Враца министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той бе в града за да открие официално Държавното горско предприятие Враца. В него влизат областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и части от Ловешка и Софийска - Годеч, Своге, Ботевград и Витиня, с териториален обхват на дейност 23 горски и ловни стопанства.
За първата половина на годината по процент изпълнение на годишния план е първо сред останалите предприятия в страната, обяви още министър Найденов. То е второ по площ, в момента на щад в него работят 768 човека и поне 5 хиляди са частните предприятия, които добиват дърва тук. Годишният му оборот се очаква да бъде над 30 млн. лв., като в момента 90 % от разчетите за дърводобив са изпълнени, заяви и директорът Юрий Миков.
Предприятието е регистрирано тук, затова и данъците ще си плаща на територията на Община Враца. "Като открия офиса тук ще докарам всички други директори на останалите 5 предприятия - да се учат и да вземат добрия пример", заяви още министър Найденов.
Той обяви и идеята - за бракониерство да се конфискува и лично имущество. "В момента нарушителите знаят, че като отидат да бракониерстват най-много да им конфискуват каруцата и коня, но когато знаят че могат да им вземат и дома - надали ще посегнат на гората. Надявам се и на съдействие от страна на общината, за да имаме още един добър пример за подражание, още повече че и ресорния министър е от Враца, каза още Мирослав Найденов.