България отмени планираната визита на холандския премиер Марк Руте в последната минута, съобщава вестник "Финансиеле дагблад". Говорител на българското правителството е заявил пред изданието, че посещението е отменено заради "трудния дебат за бюджета".

Вестникът обаче напомня, че в момента Холандия и България не са в много добри отношения заради въпроса с разширяването на Шенгенската зона. Холандия и Финландия наложиха вето на приемането в Шенген на България и Румъния.

Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева коментира пред БТА, че посещението на холандския премиер Марк Рюте в България не е отменено, а отложено. Надяваме се посещението да се състои скоро, преди края на годината, каза Чернева.

Тя поясни, че визитата е била отложена, защото е била предвидена за днес, а днес е дебатът в Министерския съвет по бюджета. За да може това посещение да се състои както трябва и да може да му бъде отделено цялото внимание, предложението на българската страна беше то да се отложи, каза говорителят на МВнР. Весела Чернева добави, че смисълът на такива посещения, когато става дума за страни-членки, чиито лидери се виждат често в рамките на ЕС, е те да излъчат силно послание за двустранните отношения, а в момента няма нужната обстановка за това.