Не е добре да се говори за увеличаване на заплатите в МВР, когато заради световната икономическа криза има риск от освобождаване на много хора в частния скетор и държавната администрация. Това обяснял министърът на външните работи Ивайло Калфин по време на годишната си пресконференция в Сандански.

Да си даваме сметка за възможностите на държавата и за размерите на заплатите, които могат да се искат, призова вицепремиерът Калфин. Като се позова на официалните данни, че средната заплата в МВР е 666 лева, той коментира: „Страх ме е дипломатите да не излязат да пушат пред министерството”.

На въпрос на Дарик за стабилността на управляващата коалиция в края на 2008 година Ивайло Калфин отговори: „Това е последната половин година на правителството и напук на всички съмнения то ще изкара мандата си”. Той допълни, че идват избори и че гледа с известна насмешка на опитите на една или друга партия „да се направи на либерална, европейска или социална”. След четири години работа и отговорностите, и успехите са общи на трите партии, коментира Калфин. Според него там, където България има неуспехи с Европейския съюз, отговорността трябва да бъде поета не на партийно, а на персонално ниво.

При отчета на свършеното през 2008 година той заяви, че икономизирането на външната ни политика вече е факт и дава реални резултати. Калфин даде за пример енергийни проекти като АЕЦ „Белене” „Южен Поток” и „Бургас-Александруполис”. След десетина години страната ни ще бъде основен енергиен център в Югоизточна Европа, прогнозира той.

Калфин съобщи, че през тази година посещенията на президента в чужбина и тези, които той е приел в България, са 21, на премиера – седем, а неговите лични – 20. Зад тази статистика стои активизиране на икономическите връзки, подчерта министърът. Той допълни, че важните страни, с които България иска да си сътрудничи в бъдеще, са тези от Далечния Изток, Централна Азия, както и арабските държави.

Външният ни министър определи идеята за едностранното въвеждане на еврото като недобро и коментира, че загубите ни от това ще са повече от евентуалните ползи.