От 1 ноември всички моторни превозни средства трябва да бъдат с пуснати фарове

Служители на КАТ и представители на изпълнителната агенция " Автомобилна администрация" ще проверяват изправността на фаровете и подготовката на автомобилите за есенно-зимния сезон.
Те ще сигнализират и за установени нередности в пътната маркировка и уличното осветление.
Партньори на инициативата са Съюзът на българските автомобилисти, Асоциацията на автомобилните производители, Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, БЧК.
Основната цел, която си поставят организаторите, е намаляване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия, най-вече инцидентите с пешеходци. още по темата
БЧК пък ще организира интерактивни открити уроци по пътна безопасност в училищата с най-малките деца от 7 до 10 години, на които ще бъдат припомняни основните правила за движение.
От миналата седмица инспекторите на ИА "Автомобилна администрация" започнаха масови проверки за състоянието на гумите и изправността на спирачната уредба на камионите и автобусите в цялата страна.
Целта на засилените проверки е повишаване на сигурността на превозните средства и гарантиране живота и здравето на гражданите през настъпващия зимен сезон.
Изследвания показват, че движението със запалени фарове дори и преди мрак, намалява жертвите от катастрофи между 15 и 20%, тъй като и пешеходците, и останалите шофьори забелязват другите автомобили по-рано и имат повече време за реакция.
Карането на фарове денем се прилага от десетилетия в Европа и САЩ. У нас пък до средата на 90-те беше изрично забранено, освен когато в колата пътуваше болен. През 2006 г. обаче тази забрана беше изоставена по време на зимния период.