Депутатите приеха промени в Закона за движението по пътищата, с които регламентираха през цялата година моторните превозни средства да се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини, а не както досега - през зимата, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За” този текст гласуваха 80 народни представители, „против” – 12, „въздържал се” – 17. Преди текстът да бъде гласуван, депутатът от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов, заяви, че с включени къси светлини моторни превозни средства се движат само през тъмната част на денонощието. Управлението на МПС с включени светлини е практика единствено в страните от Северна Европа, където тъмната част на денонощието е по-дълга от светлата, каза Иванов. Според зам.-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов българите масово карат със запалени фарове почти през цялата година. „Аз съм напълно „за” този текст”, добави Анастасов. Независимият депутат Димитър Чукарски посочи, че сега съществуващата уредба е достатъчно коректна. 
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Теодора Георгиева каза от парламентарната трибуна, че подкрепя използването на светлини целогодишно, за да се повиши безопасността на пътя. Целогодишни светлини се използват в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания и други. Има евродиректива, която задължава производителите на автомобилите да бъдат оборудвани с дневни светлини, каза тя.
Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в парламента Иван Вълков каза, че трябва да се вземе решение за целесъобразност, да се реши дали ще повишим безопасността на движението или не. В часовете рано сутрин или в късната част на деня има много по-ниска видимост и тогава стават основна част от катастрофите и то най-тежките – с челен удар, с необратим край. Ние искаме да се учим от добрите практики на тези страни, каза Вълков. Според него в тази насока това решение би било правилно. 
Според депутата от ДПС Ремзи Осман след като се приеме този текст, няма да се изпълнява.
Водачът на велосипед е длъжен да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, при намалена видимост и през тъмната част на денонощието, както и да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Този текст приеха още депутатите при гласуването на второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата.