Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че никога не е защитавал Владимира Янева, чието назначение като председател на Софийския градски съд беше отменено в четвъртък с решение на Върховния административен съд.

Името на Янева беше замесено в скандал в края на май. Тогава Янева, която има четири години стаж като съдия и е семейна приятелка на министъра на вътрешните работи, беше избрана от Висшия съдебен съвет за ръководител на най-големия съд в страната - Софийския градски съд. В кулоарите на парламента вицепремиерът допълни, че се познава с нея, но изборът й е от ВСС, който е конституиран преди ГЕРБ да дойде на власт.

Относно бюджета на МВР за следващата година Цветанов заяви: „Когато говорим за бюджет, ние трябва да се съобразяваме с всички секторни политики, които трябва да бъдат реализирани. Самият факт, че имаше много говорене по темата за бюджета на МВР, донякъде се създаде погрешната представа, че бюджетът на вътрешното министерство е доста по-голям, отколкото за останали ведомства. Искам да направя едно уточнение, МВР има за тази година 1,6 милиарда лева, а здравното министерство - защото имаше и предизборни клипове в тази посока, има 3,005 милиарда, които са за 2011-а година, а за 2012-година бюджетът там ще бъде увеличен на 3,250 милиарда лева".

Цветанов бе категоричен, че не иска да влиза в спорове: „Дискусията се води на ниво министър-председател, вицепремиери, съответните ресорни министри и разбира се дебатът, който ще бъде направен и в парламента по съответните комисии, когато се обсъжда бюджета, след като той е внесен".