Депутатът от 40-ото Народно събрание е стартирал бизнеса си с безлихвен заем, който му позволил да натрупа около 1 100 000 лева чиста печалба, без да полага особени усилия.

Това заяви пред бТВ писателят Крум Благов, който се занимава с мистичния "първи милион" на богаташите, натрупали огромните си капитали веднага след падането на комунистическата власт.

"Добромир Гущеров, който е сред хората, признавали в интервюта, че е имало т.нар. раздаване на пари, има подписан договор със съдружник на Андрей Луканов. Аз разполагам с него. Той получава безлихвен заем при курс 3 лева за долар, а го връша при курс 18.95. Това означава, че само ако е обменил парите навреме, е получил чисти 1 100 000 лв. Всъщност договорът облагодетелства Гущеров да направи застрахователно дружество. Той обаче не го създава веднага, а по-късно", разказа Благов, давайки да се разбере, че бившият народен представител е "заредил резервоара" преди да се впусне в реалния бизнес.

По време на изследванията си Крум Благов установил, че характерното за милионерите с т.нар. "червени куфарчета" е, че нямат успешни сделки с друг, освен с държавата. Той обясни, че преди време се е свързал с Добромир Гущеров. По това време екссоциалистът бил в Австрия и двамата се разбрали да се видят по-късно в София. Благов изпратил въпроси по пощата, но така и не получил нито отговори, нито среща.

"България не беше ограбена. Грабеж е, когато някой ти опре нож в гърлото. България беше раздадена. Раздадоха я тези, от които се очакваше да се грижат за парите на държавата и да ги умножават", категоричен е Благов.

Според него раздаването на капитали не е координирана партийна акция, тъй като в началото на 90-те години на миналия век в БСП е имало няколко враждуващи течения. "Всяко от тях си е създавало собствени икономически ешелони. Всъщност схемата, която се приписва на Андрей Луканов, беше усвоена и от други след него - по времето на Любен Беров, на Иван Костов и на Жан Виденов", смята Крум Благов.