Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) поиска оставката на финансовия министър Симеон Дянков в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

В писмото се посочва, че на заседанието на парламентарната Комисия по земеделие и гори вчера, при обсъждане на проектобюджет 2012 г., председателят на НАЗ е задал конкретен въпрос на министъра на финансите и вицепремиер Симеон Дянков - дали се отказва от подписа си под финансовата рамка за сектор Земеделие, която подписа 20 дни преди изборите.

Категоричният, публичен отговор на министъра на финансите бе: „Да, отказвам се!”. "Недопустимо наглото и безотговорно поведение на европейски държавник и махленската му заплаха към близо 120 000 земеделски производители: „Да кротуват, че да не вадя сатъра!” са основание демократично и отговорно да бъде поискана оставката на държавника, позволил си да подписва предизборно и с лека ръка да се отказва от подписа си след това", се казва в отвореното писмо.

Земеделските производители питат - останалите държавници, подписали споразуменията със сектора, отказват ли се от отговорните си подписи.

"Г-н премиер, ще продължи ли линията на съзнателно пренебрежение и ощетяване на сектора земеделие? Ще се докаже ли отговорното държавническо мислене с изпълнение на подписаните договорености? Или гражданското общество на земеделските производители да прецени само колко струват преговорите, подписите и политиката за смачкване на работещи сектори и тези, които се мъчат да заработят в земеделието, докато не им се каже: мълчете, че иначе по-лошо", пише в писмото.

Оставаме в очакване на отговор от министър-председателя, подписван като гарант на договорените споразумения - заявяват от НАЗ.