Подпалиха имоти на активисти на ДПС в Белица в четвъртък вечер.

До основи са изгорели дървена барака, оборудвана с легло, маса, посуда и други вещи в местността Равен, собственост на лидерката на ДПС в Белица и кандидат за общински съветник Дудуша Чучукова.

По същото време в друга местност Бучив дол пък са опожарени 2000 бали сено и 2 куб. м дървен материал, които били собственост на учител от Белица, симпатизант на партията на Доган.

"В Петък сутринта бе направен опит да бъде прегазена с кола служителка на общината. Подали сме жалба в полиция и лично до министър Цветан Цветанов", съобщи кметът Ибрахим Палев, съобщи "24 часа".

Иглика Аврамова е директор на дирекция "Обща администрация и финанси". След инцидента шофьорът избягал, но после се върнал и се оправдал, че просто е карал с по-висока скорост и не успял да реагира навреме. Искал да се извини и дори молел жената да не подава сигнал в полицията, защото не имал никакви лоши намерения.

"Такива сме ние, беличани - непокорни. Няма да се дадем лесно на някой, който иска да ни мачка. И сега се вдигнахме на бунт срещу новия стар кмет Палев", казват хората, които от две седмици мълчаливо протестират на площада.

Смятат, че на балотажа е имало нарушения, довели до преизбирането на Ибрахим Палев за трети мандат. Той победи съперника си Хасан Илан с разлика от 141 гласа.

Бай Георги Банов вади копие на анонимна листовка, което се разпространява в града. Според него Палев казал: "Още стотина години ще сте си под робство, да свиквате."

Иначе местните християни и мюсюлмани живеят мирно и кротко в градчето. Разказват истински случай, свързан с църквата "Св. Георги", построена през 1835 г. Издигнали я на високо място в центъра на Белица, за да се вижда отвсякъде, но това разгневило турските управници. За да ги умилостивят, християните се споразумели да купят от Австрия часовник, да го монтират под купола, за да отмерва времето и за християни, и за мюсюлмани. По време на Илинденското въстание храмът бил опожарен, часовникът се стоварил на земята и се разпръснали частите му. Мюсюлманин обаче ги събрал и запазил. След възстановяването на църквата часовникът бил сглобен и поставен на мястото си като символ на религиозната толерантност.

"Това, което се случва в Белица, е малък вариант на арабските революции. Протестите са дело на събудилото се гражданско общество и най-вече на младите, които се организират чрез фейсбук. В бастионите на ДПС 22 г. се гласува под заплахи и страх, но на хората им писна", коментира загубилият кандидат-кмет Хасан Илан.

Той бе издигнат от коалиция "Европейска визия за етническа толерантност", в която влизат десноцентристки партии. На балотажа загуби от човека на ДПС. Палев печели трети мандат. Преди това градоначалник пък бе Хасан Илан, станал известен с изграждането на парка за танцуващи мечки. Илан гостува на Брижид Бардо и успя да я склони да инвестира в изграждането на мечешкото селище.

Надеждите на беличани за смяна на досегашния кмет обаче бяха попарени от обърнатите в последния момент резултати. В четирите секции в града Илан има 1931 гласа, Палев - едва 264. В десетината "селски" секции обаче човекът на ДПС води убедително - най-висок резултат има в родното си с. Краище.

"Не искаме да се делим на селяни и граждани, но ние, хората от града, не желаем повече Палев да ни управлява, защото за 8 г. не е забит нито един пирон в Белица. Постави го на този стол племенникът му, депутатът Муса Палев. Китното ни градче западна съвсем. Безработицата гони 55% и е рекордна в страната", коментират недоволните от управлението на ДПС.

В нощта след балотажа те излязоха на импровизиран протест на площада. Запалени бяха гуми, потрошиха прозорците на клуба на ДПС и на общината. За да не са стихийни действията им и да се носи отговорност, бе сформиран инициативен комитет. Исканията до кмета за провеждане на законни протести обаче бяха отказани. Внесена бе жалба в административния съд за касиране на резултатите от балотажа. Магистратите разпоредиха ръчно броене на бюлетините, което започна вчера.

“Не се делим по етнически и верски признак. Недоволни от досегашния кмет са християни, мюсюлмани и роми. Протестираме срещу личността. Няма етнически бунт. ДПС манипулира резултатите, притиска хората и ги кара да се страхуват", категорични са беличани.

Според новоизбрания стар кмет Ибрахим Палев пък изборите в Белица са протекли честно. "Всеки има право да оспорва резултатите в съда. През целия ден на балотажа нямаше нито една жалба. Не мога да приема обаче сега тези протести. Не това е начинът, това е вандалство. Заплашват мен и семейството ми. Какво би станало, ако моите симпатизанти също излязат на площада? Не го правим, за да не създаваме напрежение, но вече се минават всякакви граници. Подпалиха имотите на нашата лидерка и на учител, симпатизант на ДПС. Направиха опит да сгазят с кола служителка на общината. Някой като че ли по списък си отмъщава на всеки, който ме е подкрепил. Какво искат? Да излезем и ние ли и да подпалим чергата на държавата", гневи се Палев.

Загубилият битката Хасан Илан пък твърди, че всяка вечер се събира инициативният комитет в негова подкрепа и той призовава да няма саморазправи. "Нашите хора не са извършители на палежите и другите хулигански прояви. Не знам дали някой нарочно не го прави, за да предизвика етнически бунтове", допълни Илан.

Според полицията двата палежа нямат нищо общо с изборите, били чиста случайност.