СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе получи благодарствено писмо от ръководството на гимназия „Антон Бернолак”- гр. Наместово-Словакия

СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе получи благодарствено писмо от ръководството на училището в гр. Наместово, Словакия. В него се изразява благодрност към участниците за чудесната програма и дейности, които са били организирани по време на посещението на групата ученици от Словакия в Етрополе, за гостоприемството и шанса да се докоснат до друг тип култура и да създадат нови приятелства.
Същите чувства споделят ръководството, учителите и учениците от групата от СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе, посетила гимназията в гр. Наместово.
С поглед назад в дните на месец октомври споделяме, че ученици от СОУ „Христо Ясенов” /IX, X, XI клас/ участваха в международна програма за междуучилищен обмен с гимназия „Антон Бернолак” от гр. Наместово, Словакия.
А ето и какво разказва Радомира Маринова - учител по английски език в СОУ „Христо Ясенов“ и един от преподавателите на групата, която участваше в учебната визита: 
„ По програма първата визита беше в Наместово, малък град с около 8 хиляди души население,  разположен на брега на красивия Оравски язовир, близо до границата с Полша.  На 1 октомври, след дълго и изморително, но за сметка на това пък забавно и изпълнено с очаквания, пътуване, групата ни, състояща се от 31 ученици, 3 учители-Христина Калайджиева, Радомира Маринова и Петя Запрянова и Светла Вълова – Директор на СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе, пристигна в Наместово.
Децата бяха настанени в семействата на словашките ученици, участници в програмата. Всички наши ученици разказваха с много топли чувства за словашките си домакини и за начина, по който са ги посрещнали. Накарали са ги да се чувстват като у дома си. Затова и имаше толкова много сълзи, когато дойде неизбежният миг на раздялата в края на седмицата, която прекарахме там.
По думите на нашите ученици най-впечатляващи от разнообразната програма, подготвена от нашите домакини, са били посещенията ни в средновековния Оравски замък, който се намира недалеч от Наместово, и кратката екскурзия до гр. Краков, Полша, където посетихме Кралския дворец Вавел и бяхме очаровани от красотата и архитектурата на 13-вековния град.
Заниманията в училище бяха не по-малко интересни и увлекателни. Някои, като урока по словашки например, бяха и доста забавни, особено когато в тях бяха включени и българските учителки. Освен това нашите ученици танцуваха, правиха меденки, дърворезба, плакати с цветни отпечатъци на ръцете си, търсиха съкровище, а в края на седмицата трябваше да направят, заедно със словашките си съученици, филми за престоя си в Словакия, в които проявиха доста въображение и артистизъм. 
И така неусетно изминаха тези шест дена в малкото словашко градче, където освен прекрасни изживявания, всички ние намерихме и нови приятели, с които ни беше трудно да се разделим и да се качим на автобуса за България.... Но знаехме, че само след  две седмици отново ще се видим, този път на родна земя.
На 22 октомври словашките ученици, придружени от двама преподаватели и директора на гимназията в Наместово, пристигнаха в Етрополе.  След  емоционалното и дългоочаквано посрещане, българските им връстници побързаха да ги разведат и запознаят със забележителностите на града ни. Мисля, че успяхме да ги впечатлим с красотата на манастира „Св.Троица” и водопада Варовитец, с гледката към открития рудник и огромните камиони в мина „Елаците”, с разходката из старопрестолния град Велико Търново и архитектурно-етнографския комплекс „Етър”, с посещението на Националния исторически музей в София.
В училище словашките ни приятели имаха възможност на свой ред да се „поизмъчат” малко с нашия език, да се научат да играят право хоро, да направят по една мартеница, да изпробват интересна техника на рисуване с вода, сами да приготвят, а след това и да опитат няколко традиционни български ястия.
Забавни бяха и оранизираните от екипа български учители интерактивните ролеви игри, които успяха да накарат партньорите да се опознаят още по-добре. Накрая всички заедно танцувахме и пяхме, с чувство на задоволство от изминалата седмица и на малко тъга от предстоящата раздяла.
И отново сълзи, прегръдки, снимки.... и обещания и надежди за нови срещи. Кой знае.... 
Пожелаваме тези приятелства да останат за цял живот, а учениците да имат възможността отново да се срещнат със своите приятели от гр. Наместово, Словакия.
Пожелаваме на възпитаниците на СОУ „Христо Ясенов“ да имат възможност да  се срещат с връстници от други държави и култури, да обменят опит, знания и да преживяват весели мигове на щастие.”