Синдикатите отхвърлят опитите днешната тристранна среща в Министерски съвет да се счита за легитимно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това стана ясно от изявленията на синдикалистите, които участваха в днешната среща, водена от премиера Бойко Борисов в Министерски съвет. Срещата продължи по-малко от един час, след което синдикатите излязоха от нея. Ако това ще се счита за легитимен Тристранен съвет, ние не го считаме за такъв, защото той не може да бъде свикан по този начин. Това каза пред журналисти след срещата при премиера председателят на Националния стачен комитет Евгений Душков от КТ „Подкрепа”.

Според Душков - каквито и опити да се направят за обсъждане на пенсионна система и промяна на пенсионната система, синдикатите считат, че по този начин ще се направи опит да се използва законовият механизъм за консултиране на партньорите и да се вкара в парламента. „Категорично заявяваме няма да участваме в подобно намерение”, заяви Душков. Това е било подкрепено и от Съюза за стопанска инициатива, зад който стои Алексей Петров и било обяснено със съответните правни аргументи, заявиха още синдикалистите.

Парадоксът идва от факта, че именно синдикатите настояваха Бойко Борисов да председателства тристранката, за да се намери изход от социалното напрежение и да се възстанови социалния диалог.