Като ден, наситен плътно със събития, може да се определи вчерашният 24 ноември – Денят, в който чествахме 134-та годишнина от Освобождението на Етрополе от турско иго.
• По традиция честването започна в двора на църквата „Св.Георги”, където в онези дни са погребани не малко руски воини. Историята на събитията около освобождаването на града разказа учителят по история в ОУ „Христо Ботев” в Етрополе Марин Кубетски. Присъстваха кметът инж. Богомил Георгиев, заместник-кметът Росица Христова, представители на Общинска администрация, ученици и учители от училището и не малко граждани.
„Балада за Освободителите” са нарекли своя монтаж ученците от училището, който представиха.
Заупокойна служба за жертвите при преминаването на Балкана над Етрополе отслужи отец Николай, след което с едноминутно мълчание и падане на колене беще почетена паметта на героите.
• Храмът „Св. Архангел Михаил” е мястото, където признателните етрополци са посрещнали генерал Гурко и неговите войни преди 134 години. Програмата в чест на освободителите изнесоха ученици от СОУ „Христо Ясенов”.
След заупокойната служба  от отец Огнян и отец Христо присъстващите етрополци сведоха глава пред паметта на загиналите за Освобождението на Етрополе руски войни.
Издигнатите паметници и на двете места бяха отрупани с венци и цветя от кмета инж. Богомил Георгиев и председателя на Общинския съвет Христо Андреев, от историческия музей, от учители и ученици на двете училища и от признателните граждани.
• със сигурност се знае, че първият топовен изстрел срещу турците в
Етрополе е отправен от „Прогон”. С него се поставя началото на края на турското робство в града и зимния поход на руските войски през Етрополския Балкан на път за София. Там сега се издига белокаменен паметник, където се състоя възпоменателното тържество.
Събитията пресъздаде в словото си учителката по история в Професионалната гимназия „Тодор Пеев” Камелия Стаменова. Тук беше секретарят на военното аташе на Руската федерация полковник Юрий Яковленко, който поднесе цветя от далечна Русия. Венци и цветя бяха поднесени от инж. Богомил Георгиев и Христо Андреев, от Професионалната гимназия и от граждани.
• Денят беше подходящ за откриване на отремонтираните през лятото улици в Етрополе. На кръстовището на булевардите „Малки Искър” и „Руски”, въпреки мразовития есенен ден, дойдоха много хора. Тук бяха народният представител Емил Димитров, заместник-министърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков,  инж.Богомил Георгиев-кмет на Етрополска община, областният управител Красимир Живков, делегацията от побратимения град Бела Паланка в Република Сърбия начело с кмета Александър Живкович.
Молитва за здраве и благоденствие отслужи Н.в.п.Ловчанският митрополит Гавраил в съслужие с отец Емил и отец Огнян.
• Кулминацията на честванията започна в 17:00 часа с издигане на Националния флаг и поднасяне на цветя пред паметника на загиналите във войните етрополци. малко преди концерта, конна група от конната база дефилираха на площада пред читалището, облечени в руски военни униформи от преди 134 години.
Моноспектакълът „Русите идат” по сценарий на Никола Пенчев и Румен Петров покориха сърцата на зрителите в салона на НЧ „Тодор Пеев-1871”.
Самодейците от читалището представиха от сцената посрещането на генерал Гурко и неговите войни в Етрополе. /репортаж за концерта-спектакъл представяме отделно/.
Денят завърши с фойерверки над централния площад.