Топлото време ще продължи и през първите дни на ноември, обещават синоптиците на БАН
Сняг – в края на месеца


Най-ниските температури през следващия месец ще бъдат между минус 5 и 0 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса. Средната месечна температура да бъде около нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10 градуса, а в планинските райони – от минус 4 до 3 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, а в южните и планинските райони - между 70 и
100 л/кв.м.


През първото десетдневие на ноември температурите ще бъдат по-високи от обичайните, като понижение ще настъпи в края на периода. Около 6-7 ноември облачността ще се увеличи и вплътни, като на места ще превали дъжд.


През второто и третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена.


През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните, като по-чувствително понижение ще настъпи в периода 16-20 ноември. Най-голяма вероятност за превалявания има около 14 ноември и през последните дни от периода.


През първите дни от третото десетдневие валежи не се очакват и температурите слабо ще се повишат. В средата и в края на периода ще превалява, предимно дъжд. В края на месеца по високите западни полета и в Предбалкана има условия дъждът да преминава в сняг.


Климатична справка:


Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните, есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско или сиромашко лято”.


Астрономическа справка:


В началото на ноември слънцето в София изгрява в 7.01 ч., а залязва в 17.19 ч. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7.36 ч., а залязва в 16.54 ч. Продължителността на деня намалява на 9 часа и 18 минути.


Любопитни факти:


Името на ноември произлиза от латинското Novem (девети), тъй като е деветият месец според римския календар, който започва през март. Старото славянско име на ноември е груден, тъй като през този месец земята се сковава от студ и става на грудки (буци). Прабългарите наричали този месец Елнем.


Месеците ноември и март започват винаги на един и същ ден от седмицата. Същото се отнася и за двойката месеци ноември и февруари, освен в случаите на високосна година.


............................................


Времето ще е... любовно...


Понякога съм син-оптик...


Понякога съм син-оптик,
опти-мистичен, романтичен...
Летя със облак нежнолик...
И всички хора аз обичам...


Любовни песни в мен звънят...
И виждам времето - преддимно...
Чудесен/ен/ ще е денят -
с усмивка на дете любимо...


Земята лудо се върти -
любопосочно, любословно...
Ще се целунем аз и ти. -
И времето ще е... любовно...


Марин Тачков
7 октомври 2013 г.