Хиляди изпълниха площада пред Народното събрание. Присъстващите почетоха с минута мълчание паметта на железничаря, който почина вчера в Локомотивно депо Подуяне. В началото на протеста те призоваха премиера Бойко Борисов да излезе и да говори пред протестиращите.

Преди това заместник-председателят на КНСБ Валентин Никифоров държа реч пред участниците в днешния протест от трибуната, издигната пред Народното събрание. "Заедно сме силни", каза Валентин Никифоров пред присъстващите. Хората скандират "оставка" и "Главен лъжец - Дянков". Междувременно се чуха скандирания „Бойко – бандит, стига геноцид”.

Учители, държавни служители, миньори, цивилни полицаи са на днешния национален протест, обявиха от трибуната на митинга. "Вървете си вие, за да не дойдем ние", беше едно от посланията на протеста. Присъстващите скандират "бандити" по адрес на управляващите. Дойдоха като спасение на България, а са банда, заяви един от протестиращите миньори за ГЕРБ. Протестиращите скандират "чакаме" по адрес на тези, които се крият, т.е. - управляващите, които те поканиха да излязат да говорят. При сцената припадна един от протестиращите. На място пристигна линейка, за да окажат лекарите Спешна помощ на човека. Присъствието й даде повод на хората да скандират "убийци".

Дянков прави всичко възможно, за да лази по нервите на този народ. Миналата година смаза културата, сега се зае с пенсионната възраст, заяви един от протестиращите от трибуната на митинга.

Бойко ни заплашва с оставка. Казваме – дайте ни оставка, г-н премиер министър. Най-голямото нещастие на България се казва футболист № 1, беше заявено от сцената по време на протеста пред парламента.

Не сме само цифра от бюджета, ние сме хора – това заяви един от младежите по време на протеста. „Г-н Дянков, не ни гонете, вземете ни със себе си в САЩ”, заявиха младежи на протеста. По време на митинга бяха прочетени имената на някои от народните представители от отделните райони, след което се задаваше въпрос от трибуната „ще го изберете ли отново?”.

На митинга слово произнесе и Йозеф Немец, зам.-председател на ЕКП, който заяви – тук съм, за да донеса подкрепата от Европа. Трябва да бъдем солидарни. Да се спазват договореностите със синдикатите. Нека банките да вложат в икономика и работни места, призова Немец.

Малко след 14.00 часа синдикалните лидери Константин Тренчев и Пламен Димитров влязоха в Народното събрание за преговори. Депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова, Светлана Ангелова, Димитър Главчев, Менда Стоянова и Валентин Николов излязоха пред централния вход на Народното събрание, за да поканят синдикалните лидери за преговори. При излизането си пред Народното събрание депутатите бяха освиркани от протестиращите. Те скандираха „Мафия”.

Образува се огромно задръстване от хора, тъй като продължават да прииждат протестиращи от двата лъча - на КНСБ и на КТ Подкрепа. Организаторите на протеста направиха опит да насочат хората към храм-паметника „Свети Александър Невски”, тъй като до паметника на Цар Освободител е буквално невъзможно да се поберат още хора.

До паметника на Цар Освободител е издигната сцена за протеста. От мегафони се разнасят призиви шествието да се премести към „Свети Александър Невски” с думите " не спирайте, колеги, не спирайте". Полицейското присъствие е засилено, поставени са заграждения.

Малко преди това протестиращите от КНСБ изпълниха пространството пред сградата на Министерски съвет. Там с мощно освиркване и скандирания „Дянков вън” шествието се спря за кратко, след което потегли по бул. „Цар Освободител” към Народното събрание.

Има много хора. Засилено е полицейското присъствие, като полицаите са по много на всяко кръстовище. От уредбата в лекия автомобил, която е начело на шествието, звучат възрожденски песни.

Хилядите протестиращи се бяха събрали пред Националния стадион „Васил Левски” за шествието на синдикатите. Протестиращите са от Видин, Русе, Варна, Търговище, Сопот и други градове.

Събралите се носят плакати с лозунги: „Новият проектозакон не решава, а създава проблеми”, „Спрете далаверата с талоните! Къде са еко-таксите?”, „МОСВ обрича на глад над 300 000 души”. Засилено е полицейското присъствие в района. Движението на кръстовището на бул. „Васил Левски” и ул. „Гурко” се регулира от полицаи.

Протестното шествие на КНСБ се придвижва по бул. „Александър Стамболийски”. На бул. „Александър Стамболийски” целият булевард е зает, хората са плътно един до друг. Има засилено полицейско присъствие. На плакатите са изписани различните федерации към КНСБ. Присъства и ръководството на КНСБ.

„Стига съкращения в държавната администрация”, е изписано на един от лозунгите. На друг пише „Търпението свърши”, това е лозунг на КНСБ Благоевград. „Господа управляващи, в условията на криза, хората – в центъра на вниманието ви”, пише на друг лозунг. Синдикатът на железничарите в България също изразява солидарност с протеста с голям бял плакат с надпис „Солидарност за права и справедливост”. Шествието се води от голямо чучело и плакат със снимки с надпис „Лицата на позора”. Чучелото е със снимката на финансовия министър Симеон Дянков и надпис - на лъжеца не се вярва, дори когато казва истина.

Протестиращите скандират „оставка”. Шествието се води от автомобил, от който с мегафон се представят исканията на протестиращите. Издигнати са много плакати. Мъже с включени електрически триони също са начело на протестиращите. На плакатите са изписани имената на различните федерации към КНСБ.