Хаос и нищо неправене са по-подходящи определения от думата „реформа” за това, което се прави в пенсионната система.

Възрастта за пенсиониране трябваше да се вдигне с повече и по-рано, но правителството се отказа при първите протести.

Изненадан съм, че след синдикалния митинг то промени позицията си на 180 градуса”. Това заяви за Дарик бившият вицепремиер Николай Василев.

Според него кабинетът ще действа правилно, ако върши обратното на онова, което искат синдикатите. „Те по дефиниция са против всички промени. Не разбирам защо има съпротива и срещу предложението държавните служители да се осигуряват сами”, добави Василев.

Той коментира, че сегашното правителство се очертава като първото след кабинета на Жан Виденов, което ще има само бюджетни дефицити. „Не упреквам Симеон Дянков, защото той е един от реформаторите. Ако зависеше от него, бюджетите щяха да бъдат балансирани. Финансовият министър може да предлага, но мнозинството няма воля, както видяхме от завоя в пенсионната реформа. Трябва смело да се удари по масата и темата да приключи. Най-тежките проблеми пред системата са демографската картина и ранното пенсиониране на цели отрасли”, добави още Василев.

Като бивш министър на транспорта той подкрепя реформата в БДЖ.. „Не за пръв и последен път ще се случва в губещи държавни предприятия да се съкращава персонала. Ако се загуби доверието на кредиторите, тогава всички работни места ще бъдат загубени”.

България не е заплашена от „гръцки сценарий”, тъй като е една от държавите с най-нисък външен дълг в Европа, смята Василев. Според него на Стария континент не се очакват по-добри години от сегашните, тъй като цели поколения политически лидери са се провалили в управлението на публичните финанси. Бившият вицепремиер посъветва фирмите да не вземат кредити, а да привличат нови акционери.

Миглена Кунева ще е сериозен участник в политиката през следващите 10 години и нищо чудно това да започне още от следващия парламент, завърши Николай Василев.