Никулден е един от най-хубавите християнски празници. Свети Никола е почитан като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. Банкерите също почитат светеца като свой пазител.
Св. Николай Чудотворец е роден през 280 г. в Мала Азия, провинция Ликия. Живял е по времето на император Константин Велики и е бил архиепископ на град Мир. Той присъствал на Първия вселенски събор в Никея. Умира през 325 г., оставяйки след себе си спомена за удивителните морски чудотворства при спасяването на кораби и моряци по време на катастрофите, според преданията.
На Никулден се приготвя богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е "слугата" на Св. Никола. На никулденската трапеза може да има постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.
На днешния ден имен ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо и др.