С поредица от прояви възпитаниците на ОУ „Н.Й.Вапцаров” отбелязват 102 години от рождението на своя патрон. В края на миналата седмица в библиотека „Иван Вазов” се проведе конкурс за презентации, посветени на живота и творчеството на Никола Вапцаров. В него участваха три компютърни разработки, дело на ученици от 7 „б” клас с класен ръководител Виолета Маринова. Съучениците им имаха за задача да определят победителя в конкурса. Те поставиха на първо място предложението на Стоян Клюнков.
По време конкурса прозвучаха стихотворения на Никола Вапцаров от единствената му стихосбирка „Моторни песни”. Стихове на поета бяха рецитирани и на беседата, която се състоя вчера в градската библиотека. В нея участваха ученици от 7 „а” и 7 „в” клас с класни ръководители Жанет Стоянова и Детелина Кунчева.
Интересни факти за живота и творчеството на поета представи библиотекар Албена Сертева. „В България големите таланти се пренасят в жертва, а по-късно се митологизират. Така стана и с Вапцаров. Той се радва на изключителна популярност извън границите на България. Поетът е сред малцината признати посланици на българската култура в чужбина. Творчеството му е преведено на над 50 езика – английски, испански, италиански, китайски, немски, португалски, руски, украински, френски, хинди и др. Издаван е в азиатски, африкански и латиноамерикански държави”, каза тя.
Кулминацията в честването на патронния празник на ОУ „Н.Й.Вапцаров” ще бъде празничен концерт, който ще се проведе утре /7 декември/ от 17.30 часа в големия салон на читалище „Христо Ботев”.