Стартира проект „По-близо до работа”, който предоставя на работодателите следните възможности: организиране и провеждане на въвеждащо обучение на новонает персонал от определен от работодателя наставник с продължителност не по-малка от 30 часа. На наставника се превеждат средства в размер на 150 лв. за всяко обучено лице, като в тях се включват и дължимите за сметка на работодателя осигуровки по реда на КСО и КТ. Тези средства се предоставят въз основа на сключен договор с работодателя и новонаетите лица, съобщиха от Бюро по труда – Ботевград. 
По проекта се кандидатства чрез заявление то работодателя. То се подава в Дирекция „Бюро по труда” по месторабота на новонаетите лица /в срок до 1 месец от дата на сключване на трудовите им договори/ и е придружено от следните документи: декларация /образец 1/; декларация за получени държавни помощи /образец 2/; декларация за нередност /образец 3/; удостоверение за актуално състояние (за фирмите, които нямат регистрация по ЕИК); удостоверение от съответната териториална дирекция на НАП за наличието или липсата на задължения, издадено в рамките на 1 месец преди датата на подаване на заявлението; удостоверение от съответния съд по регистрация на работодателя за обявяване в несъстоятелност и ликвидация /не се изисква за Работодатели с ЕИК/, свидетелство за съдимост на едно от лицата, овластени да представляват работодателя, заявленията и придружителните документи на новонаетите лица.
Всички необходими документи за кандидатстване на работодателя и на новонаетите от него лица могат да се изтеглят от електронната страницата на Агенцията по заетостта: www.az.government.bg
Комплектът документи се подава от работодателя /или от упълномощено от него лице/ в Дирекция „Бюро по труда” по местоработата на лицата.

В Проекта могат да участват всички новонаети по трудов договор лица, при условие, че: трудовият договор е сключен за срок не по-малък от 6 месеца; работното място не е отдалечено на повече от 80 км от населеното място, в което лицето е регистрирано по настоящ адрес; лицата не са командировани по смисъла на Наредбата за командировките в страната; трудовата им дейност не е обичайно свързана с пътуване; в рамките на 12 месеца, предхождащи датата на сключването на трудовия договор, не са били наети на трудово правоотношение при същия работодател; не са наети да осъществяват дейности в сферата на селското и горското стопанство, рибарството и аквакултурите; в държавната администрация, органите за местно самоуправление, системите на народната просвета, МВР, Министерство на отбраната.
Проектът предоставя на новонаетите лица въвеждащо обучение от наставник с продължителност не по-малка от 30 часа, ежемесечно средства за направените разходи в реален размер за транспорт от и до работното място, въз основа на сключен договор с Агенцията по заетостта за период до 12 месеца. Пътуването с личен автомобил, фирмен превоз и таксиметров превоз е недопустимо по настоящата схема.
Заявление за участие трябва да бъде подадено в срок до 1 месец от сключване на трудовия договор и да е придружено от следните документи: декларация по образец; копие на документ, издаден от общината, удостоверяващ настоящия адрес на лицето; копия от трудовия договор и уведомлението по чл. 62, ал. 4 от КТ, заверени от съответните длъжностни лица; копие на трудова книжка; копие на длъжностна характеристика; копие от документ за самоличност.
Повече информация може да получите в Дирекция „Бюро по труда” – Ботевград, пл. „Незнаен воин” № 7, етаж 4.