Линкълнът от 2012-а на митрополит Кирил стана основна тема в проповед на отец Дончо Александров в православния храм "Свети Атанасий" във Варна.

След кратък анализ на откъс от евангелски текст за деня той премина към въпроса за това, че българските журналисти са раздухали скандала с новата придобивка на митрополията по време на криза. Свещеникът изрази мнение, че не би трябвало един автомобил да става повод за атаки срещу църквата, каквито е имало и в миналото.

Той отново подкрепи теорията с цитати от Библията, които прочете преди дни в изявление на епархийския съвет. Един от тях беше от старозаветната книга Еклесиаст и гласи: "И ако на някой човек Бог е дал богатство и имот и му е дал власт да се ползва от тях, да взема своя дял и да се наслаждава от трудовете си - това е Божий дар" (Екл. 5:18 ).

Тогава обаче не беше цитиран този момент от евангелието, където Христос влиза в Йерусалим на магаренце, за да покаже, че най-големите в света могат да живеят най-скромно. Не се чуха и думите на Спасителя "По-лесно е камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в царството небесно". Припомняме, че по време на изявлението пред телевизии, радиа и преса през изминалата седмица друг свещеник - отец Иван Илчев, се нахвърли върху журналисти, наричайки ги "жалки", а впоследствие разпрати до медиите писмо, в което нарича двама от мъжете Гъливер и Пигмей, защото скърцали по пода, докато си вършат работата.

Вчерашното изказване на отец Дончо в защита на колата хибрид се чуваше и извън вратите на храма благодарение на специална озвучителна система.

Някои от присъстващите слушаха изумено, други в захлас, а трети побързаха да напуснат молитвеното пространство, за да не чуват неща, с които не са съгласни, беше тяхното обяснение отвън. Никой обаче не прекъсна публично "проповядващия".

Минути след финала на богослужението свещенослужителят обясни, че би искал да се дава повече гласност на доброто, което църквата прави за нуждаещите се.